Jengiläisten riidat toivat Bandidosin Suomeen 1990-luvulla

Suomen Bandidos syntyi Helvetin enkeleiden sisäisistä riidoista 1990-luvun alussa, kertoo Mika Mölsä Prosenttijengit -kirjassaan. Vuosituhannen taitteessa jäseniä oli jäljellä seitsemän, mutta nyt se on levittäytynyt Suomen suurimmaksi jengiksi.

Jengin Suomen historia nivoutuu tiiviisti yhteen Hell’s Angelsin kanssa, joka oli levittäytynyt Pohjoismaihin Tanskan kautta jo 1980-luvun alussa.

Helsinkiläiset Overkill MC ja Iron Hog -jengit tavoittelivat 1990-luvun alussa molemmat Hell’s Angelsin jäsenyyttä. Valtataistelun aikana Iron Hog-jengin presidentti pahoinpideltiin vakavasti ja kerho vetäytyi. Tähän liittyi myös aikanaan paljon julkisuutta saanut poliisin ratsia Overkillin tiloihin 1993.

Mölsän Prosenttijengit-kirjassa (2008, Johnny Kniga) kerrotaan kuinka tapahtumien ytimessä oli lopulta omiensa luoteihin kuollut Marko Hirsma.

- Hirsma oli luonteeltaan auktoriteetteja kumartamaton kukkopoika, jonka mielestä kunnioitus piti ansaita eikä se voinut perustua johonkin muodolliseen asemaan, rikostoimittaja Mölsä kirjoitti. 

Hirsma oli myös Backsliders-yhtyeen keulahahmo.

MC Overkillin hangaroundjäsen Hirsma hakattiin Ruotsissa Helvetin enkeleiden juhlissa. Syy juhlissa baarimikkona työskennelleen Hirsman pahoinpitelyyn ei ole koskaan selvinnyt.

Tapaus sattui vain muutamia viikkoja ennen kuin Overkillistä tuli kevättalvella 1994 Helvetin enkeleiden prospect-kerho MC Finland.

Ovet paukkuen lähtenyt Hirsma kosti tuomalla Bandidosin Suomeen.

Undertakersista Bandidosiin

Bandidos oli kerhona Euroopassa pitkään Hells Angelsin varjossa. Laajeneminen alkoi Tanskasta paikallisesta kerhosta, joka oli riitautunut enkeleiden kanssa 1990-luvun alussa. 

Elokuussa 1994 Hirsma perusti Suomeen Undertakers MC:n, jolla oli jo valmiiksi yhteydet tanskalaisiin Bandidos-kerhoon. Undertakersista tuli Bandidosin hangaround-kerho talvella 1995.

Bandidosin ja Helvetin enkeleiden riitaisat välit johtivat Pohjoismaissa 1994-1997 väkivaltaisiin yhteenottoihin, joissa kuoli 11 ihmistä. Murhayrityksiä tehtiin 74. Niissä loukkaantui 96 ihmistä.

Suomessa jengiyhteenoton ensimmäinen uhri oli silloin Helvetin enkeleiden kanssa liittoutuneen Cannonballin varapresidentti, jota Undertakersin jäsen haavoitti ampumalla ravintola Kappelissa huhtikuussa 1995.

Heinäkuussa 1995 Ruotsissa ammuttiin Helsingistä Hirsman 30-vuotisjuhlista kotiin palaava Bandidosin Ruotsin jengijohtaja. Murha on edelleen selvittämättä.

Myöhemmin samassa kuussa kaksi Undertakers-jengiläistä ampui MC Finlandin kerhotaloon Pohjois-Helsingissä singolla. Elokuussa Undertakersista tuli Bandidos MC Probationary.

Kostoiskuja

Kun sinkoiskua käsiteltiin loppuvuodesta 1995 Pasilan oikeustalolla, joukko MC Finlandin ja Cannonballin jäseniä pahoinpiteli Marko Hirsman ja toisen jäsenen oikeustalon edessä.

Saman oikeudenkäynnin ollessa yhä kesken Helsingin Albertinkadulla tuhottiin Helvetin enkeleiden support-paitoja myynyt tatuointiliike, jonka henkilökuntaan kuului MC Finlandin jäsen.

Bandidos muutti samoihin aikoihin Vantaan Honkanummelta Helsinkiin Lönnrotinkadun länsipäähän. Jengi häädettiin poliisietsinnöissä löytyneiden aseiden takia.

Helmikuussa 1996 väkivalta jatkui. MC Finlandin jäsenkokelaan omistamassa baarissa Tapanilassa räjäytettiin käsikranaatti. Toinen heitettiin samana yönä Hernesaaressa ilmeisesti väärästä ikkunasta, koska se räjähti eräässä somistamossa. Vieressä oli MC Finlandin jäsenen moottoripyöräkorjaamo.

Talvella 1996 puolestaan MC Finland muutti Espoon Nöykkiöön.

Kuolema Lönnrotinkadulla

Väkivalta paheni. Maaliskuussa 1996 Bandidosin kerhotilan lähellä Helsingin Lönnrotinkadulla ammuttiin Undertakersin perustajajäseniin kuulunut varapresidentti. Toinen jäsen haavoittui.

Mika Mölsä kirjoittaa Prosenttijengit-kirjassaan, että kyse oli Helvetin enkeleiden vastaiskujen sarjasta. Eri Pohjoismaissa ammuttiin runsaan viikon aikana kahdeksaa bandiittia, joista kaksi kuoli.

Lönnrotinkadun ampumisesta tuomittiin kaksi MC Finlandin jäsentä. Suomen Helvetin enkelit hyväksyttiin täysjäseneksi pian tapahtumien jälkeen.

Bandidos yritti kostaa kranaateilla Nöykkiöntiellä, mutta tehtävään värvätyt miehet epäonnistuivat. Ensimmäinen jäi suutariksi, toinen räjähti humalaisen miehen kädessä.

Bandidos sai täysvärit lokakuussa 1996.

Valtataistelu vankilassa

Marraskuussa 1996 Marko Hirsma hakattiin Helsingin Sörkan vankilassa.

- Hirsman pahoinpitely ja sitä seuranneet joukkotappelut Sörnäisten vankilassa eivät olleet mikään satunnainen välienselvittely. Niissä oli kyse valtataistelusta ja viranomaisten käsityksen mukaan siitä, kuka ottaa haltuunsa muurien sisällä tapahtuvan huumekaupan. Vastapuolena oli raskaan sarjan huumerikollisia ja heidän apureitaan, Mölsä kertoo kirjassa.

Syyskuussa 1997 Suomessa Bandidos ja Helvetin enkelit jengit solmivat rauhan, jollaiseen oli päädytty myös Tanskassa.

- Hirsma lausui tilaisuudessa sanat, jotka ovat jääneet elämään jengien kielenkäytössä: Sitä vasaralla päähän, joka menneitä muistelee, Mölsä kirjoitti.

Pohjoismaisessa sopimuksessa oli sovittu, että jengit jäädyttäisivät osastojensa määrät, eikä niitä lisättäisi ilman toisen suostumusta.

Nousu pohjalta

Vuonna 1999 väkivaltaisemmaksi omiaan kohtaan muuttunut Hirsma syöstiin Bandidosin presidentin paikalta amerikkalaisten käskystä.

Vuotta myöhemmin Bandidos oli löytänyt tukikerhon Porista ja havitteli jalansijaa Lahdesta yhden porilaisen muutettua sinne. Erimielisyydet johtivat ns. pizzeriamurhiin, jossa Bandidosin silloinen presidentti, jäsen ja porilaiskerhon jäsen teloitettiin oikeudenkäynnin tauolla. Tekijöinä oli kolme entistä Cannonball-jengiläistä.

Mika Mölsä kertoo kirjassaan, että tuolloin Bandidosin olemassaolo oli vaakalaudalla. Jäseniä oli jäljellä seitsemän, joista neljä istui vankilassa. Jengi sai apuvoimia Norjasta ja Tanskasta.

Hirsma yritti vielä perustaa Suomeen Outlaws-jengin. Hän otti käyttöön Undertakers MC-nimen, mitä Bandidos-leirissä pidettiin pahana loukkauksena. Saksalaiset bandiitit pieksivät Hirsman Saksassa keväällä 2000 ja veivät hänen moottoripyöränsä. Porista tullut bandiitti ammuskeli syksyllä konepistoolilla Hirsman kotitalon pihalla. Mieheltä löytyi myös dynamiittia.

Lokakuussa 2001 kaksi Bandidos-jäsentä ampui Hirsman kotitalonsa pihalla.

Bandidosin ensimmäinen pääkaupunkiseudun ulkopuolinen osasto perustettiin Tampereelle. Se eteni täysjäseneksi joulukuussa 2003. Sen jälkeen kerho on levittäytynyt nopeasti ympäri maata.

Lue myös:

    Uusimmat