Jemenissä pelätään uutta koleraepidemiaa – Suomessa tartunta saatu viimeksi salakuljetetuista sydänsimpukoista

Harvinainen dronevideo näyttää sodan repimän Jemenin tuhon 4:36

Jemenissä pelätään uutta koleraepidemiaa. Vibrio cholerae -bakteerin aiheuttama tartuntatauti ei ole tuntematon vieras Suomessakaan. 

Yllä olevalta videolta voit katsoa englanninkielisen reportaasin sodan runtelemasta Jemenistä. 

Koleratartuntojen määrä on kasvanut 170 prosenttia viimeisten kolmen kuukauden aikana Hodeidan maakunnassa Jemenin länsiosissa, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestö

Kesäkuussa mahdollisia koleratapauksia todettiin maakunnassa 497 kappaletta. Kesä- ja elokuun välisenä aikana luku on noussut 1342:een. Tieto perustuu Pelastakaa Lapset -järjestön Hodeidan maakunnassa tukemien terveysasemien tietoihin. 

Myös muualla maassa koleraepäilyjen määrä on kasvanut. Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan noin 30 prosenttia kaikista epäillyistä tartunnoista on alle viisivuotiailla.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Kolera on eritoten kehitysmaiden ja kriisialueiden vitsaus. Tosin kolera ei ole vieras tuttavuus Suomessakaan. Mittaluokka on vain aivan toinen. 

Sydänsimpukat tartunnan takana

Vuonna 1998 Suomessa todettiin ensimmäisen kerran lähes sataan vuoteen koleratapaus, jossa tartunta oli saatu Suomessa. Tartuntalähteeksi osoittautuivat Thaimaasta salakuljetetut sydänsimpukat. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n ja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tarjoamien tietojen mukaan koleraa esiintyy Suomessa nykyisin vain yksittäisinä tapauksina. 

Vuodesta 1995 alkaen THL:n Tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu yhteensä neljä koleratapausta, kerrotaan THL:stä MTV Uutisille. 

Suomessa todetut tartunnat on lähes poikkeuksetta saatu ulkomailla. Suomessa edellytykset taudin leviämiselle ovat heikot, mutta sodan runtelemassa Jemenissä tilanne on toinen. 

Koleraepidemioita Suomessa ei ole tavattu sitten 1800-luvun. 

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Jemenin koleraepidemia historiallisen laaja – sairastuneista neljännes lapsia 1:23

"Terveydenhuoltojärjestelmä polvillaan"

Maailman terveysjärjestö WHO kuvaili syyskuussa julkaistussa raportissa, että "koko Jemenin terveydenhuoltojärjestelmä on polvillaan". 

Koleraa olisi periaattessaa yksinkertaista hoitaa nesteytyksellä ja antibioteilla sairaaloiden varustetason ollessa asianmukainen. Neljättä vuotta jatkuva konflikti on johtanut siihen, että Jemenin terveysjärjestelmä on lähes romahtanut. 

– Sodan osapuolet ovat toistuvasti hyökänneet terveysasemia kohtaan ja tehneet osasta käyttökelvottomia tai luoksepääsemättömiä, sanoo pääkaupunki Sanaassa työskentelevä Pelastakaa Lasten maajohtaja Tamer Kirolos järjestön tiedotteessa. 

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

YK varoittaa valtavasta nälänhädästä sotimisen repimässä Jemenissä 1:43

Järjestö muistuttaa, että mahdolliset koleratapaukset ovat lisääntyneet samaan aikaan, kun taistelut huthien sekä Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien johtaman liittouman välillä ovat kiihtyneet dramaattisesti.

Edellä mainittujen tahojen lisäksi Jemenin konfliktissa on mukana joukko muita ulkopuolisia pelureita. 

Heinäkuussa tehdyt ilmaiskut vahingoittivat jätevesi- ja vesilaitosta, joka toimittaa suurimman osan Hodeidan vedestä. THL:sta muistutetaankin, että tauti aiheuttaa epidemioita tavallisimmin alueilla, missä hygieniaolosuhteet ovat hyvin heikot. 

Koleran lisäksi Jemeniä piiskaa pahentuva nälänhätä. YK on kuvannut sisällissodan repimän maan tilannetta "maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi".

Lähteet: THL, Evira

Lue myös:

    Uusimmat