HUSin diagnostiikkajohtaja varoittaa: Polio, korona, tuberkuloosi ja HIV – Ukrainan sota uhkaa vauhdittaa kulkutautien leviämistä

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan, että Ukrainan sota heikentää merkittävästi alueella jylläävien sairauksien kuten koronan, tuberkuloosin ja HIV-infektion hoitoa. Lisäksi sota on TIME-lehden mukaan keskeyttänyt Ukrainassa helmikuussa aloitetun poliorokotusohjelman. Sairauksien pelätään leviävän lähialueille ja muihin maihin Ukrainasta pakenevien pakolaisten mukana.

Lasse Lehtonen muistuttaa tänään julkaisemassaan blogitekstissä, että sota uhkaa pahentaa koronaepidemian tilannetta Ukrainassa ja sen lähialueilla.

Aktiivisen sodan keskellä sairaanhoidossa priorisoidaan haavoittuneiden hoito, mikä heikentää muiden sairauksien hoitoa. Lehtonen huomauttaa, että tartunnat leviävät helposti väestönsuojissa.

Uutistoimisto Reutersin koronaseurannan mukaan Ukrainassa on todettu kaikkiaan noin 4,9 miljoonaa koronatartuntaa ja yli 100 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa pandemian aikana.

Koronarokotuksia on annettu noin 31,7 miljoonaa annosta, mikä tarkoittaa, että suurin osa väestöstä on vailla kahden rokoteannoksen suojaa.

– Vain noin 35 prosenttia väestöstä on saanut kaksi koronarokotusta, mihin Venäjän aktiivisella disinformaatiokampanjalla on ollut oma vaikutuksensa, Lehtonen kirjoittaa.

– On selvää, että Venäjän hyökkäyksen keskellä koronapotilaita on hyvin vaikea hoitaa, joten tilanne todennäköisesti siellä vaikeutuu edelleen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa ajantasainen rokotuskattavuus koko väestössä kahden annoksen osalta on 75,6 prosenttia ja kolmannen annoksen kohdalla 50 prosenttia.

Sairaaloissa ennätysmäärä koronapotilaita – THL ja STM tiedottavat tautitilanteesta 52:59
Katso myös: Koronaepidemia on kaukana voitetusta. Suomen sairaaloissa on nyt ennätysmäärä koronapotilaita, kertoivat STM ja THL viime viikolla.

Tuberkuloosi yleinen tauti alueella

Diagnostiikkajohtajan mukaan koronapandemia ei ole ainoa Ukrainaa vaivaava kulkutauti, sillä tuberkuloosi on yleinen sairaus Ukrainassa ja Venäjällä. Pelkästään Ukrainassa todetaan vuosittain noin 20 000 tuberkuloositapausta.

Tuberkuloosi on Terveyskirjaston mukaan yleisimmin keuhkoissa ilmenevä tartuntatauti, joka leviää ilmassa olevien pisaroiden välityksellä. Tuberkuloosiin sairastuu vuosittain noin 10 miljoonaa ihmistä.

Keuhkotuberkuloosin oireena on pitkään kestävä ja limainen yskä. 

THL:n mukaan vuonna 2020 tuberkuloositapauksia todettiin Suomessa 174, joista keuhkotuberkuloosia oli 114.

Lehtonen viittaa blogissaan 9.3. 2022 Lääkärilehdessä julkaistuun haastatteluun, jossa professori Tuula Vasankari muistuttaa lääkärikuntaa siitä, että ukrainalaisten pakolaisten tarvitessa sairaanhoitoa esimerkiksi kuumeen tai hengitystieoireiden takia, täytyy huomioida myös tuberkuloositartunnan mahdollisuus.

HIV-lääkkeiden saatavuusongelmat sota-alueilla voivat lisätä tartuttavuutta

Lehtonen listaa kolmantena tartuntatautina ihmisen immuunijärjestelmää tuhoavan HIVin, joka voi hoitamattomana johtaa aidsiin.

Diagnostiikkajohtajan mukaan HIV-tapaukset painottuvat Ukrainassa alueellisesti maan etelä- ja itäosiin, joissa käydään kiivaita taisteluita.

– HIV-infektio ei onneksi tartu kovin helposti, mutta taudin etenemisen pysäyttäminen tartunnan saaneella perustuu täysin lääkehoitoon antiviraalisilla lääkkeillä. HIV-lääkkeiden saatavuusongelmat sota-alueilla voivat osaltaan lisätä infektion kantajien tartuttavuutta. HIV-tartuntojen leviämisen riskiä liittyy toki myös traumapotilaiden hoitoon kriisioloissa, Lehtonen kirjoittaa

Palaako polio?

Aikakauslehti Time kirjoittaa 9.3.2022 julkaistussa kirjoituksessa Ukrainan tuoreista polio- eli lapsihalvaustapauksista. 

Timen mukaan 6. lokakuuta 2021 Länsi-Ukrainassa Rivnen kaupungissa alle kaksivuotiaalla lapsella todettiin poliotartunta. Toinen poliotartunta varmistettiin eteläisessä Ukrainassa jo saman vuoden jouluaattona.

Timen mukaan seuraavina kuukausina Ukrainassa todettiin vielä 20 lasten poliotartuntaa lisää. Näissä tapauksissa kyse ei kutenkaan tiettävästi ollut taudin halvaannuttavasta muodosta.

Maailman terveysjärjestö WHO aloitti vuonna 1988 laajan rokotusohjelman, jonka avulla polio on saatu hävitettyä lähes koko maailmasta. Niin sanotut villit polioviruksen tyypit 3 ja 2 julistettiin hävitetyiksi vuosina 2019 ja 2015.

Yleisesti ottaen 22 todettua tartuntatapausta tarkoittaa kriisiä. Time-lehden mukaan jokaista halvaannusta aiheuttavaa tartuntaa kohden on 200 niin sanottua oireetonta hiljaista kantajaa.

Ukrainan terveysministeriö julisti alueellisesti terveydellisen hätätilan viime vuoden lokakuussa ja organisoi WHO:n kanssa Rivnen ja Taka-Karpatian alueille pienten lasten poliorokotusohjelman.

Poliorokotukset aloitettiin tämän vuoden helmikuussa. Projekti pysähtyi tyystin Venäjän aloittamien sotatoimien takia.

Leviävätkö sairaudet pakolaisten mukana?

YK:n pakolaisjärjestön mukaan jo yli 2,5 miljoonaa ukrainalaista on paennut sotaa muihin maihin, lähinnä naapurimaahan Puolaan.

Lehtonen pelkää, että jo valmiiksi koronakriisin kuormittama terveydenhuollon järjestelmä ei välttämättä kykene suoriutumaan, jos pakolaisvirrat kasvavat liian suuriksi.

– Suomeenkin tullee lähiviikkoina todennäköisesti vähintään tuhansia ukrainalaisia pakolaisia – osa ehkä loukkaantuneita, monet henkisesti traumatisoituneita ja jotkut voivat kantaa mukanaan em. tartuntatauteja. Sairaanhoidolta ei siis tule haasteita puuttumaan.

– Suomen valmiudet Ukrainan kriisin vaatimaan sairaanhoidon kapasiteetin nostoon eivät tällä hetkellä ole erityisen hyvät. Kaksi vuotta jatkunut koronapandemia on lisännyt suuresti hoitovelkaa ja osin uuvuttanut sairaanhoidon henkilöstön, Lehtonen kirjoittaa.

Diagnostiikkajohtaja muistuttaa niin ikään, että lähitulevaisuudessa terveydenhuollon mahdolliset työtaistelut sekä sote-uudistuksen valmistelut kuormittavat myös terveydenhuoltoa.

Juttua muokattu 15.3.2022 klo 15.39: Korjattu Ukrainan tuberkuloositapausten määrää, joita on vuodessa n. 20 000 ( ei 200 000, kuten jutussa luki aiemmin). 

Lue myös:

    Uusimmat