Mainos

Jeltsinin erohuhut kiihtyvät

Arvailut presidentti Boris Jeltsinin pikaisesta erosta kiihtyivät tänään. Vaikutusvaltaisen parlamentin jäsenen Aleksandr Shohinin mukaan Jeltsin eroaa kuukauden kuluttua, koska hän näin yrittää varmistaa oman suosikkinsa pääsyn seuraajakseen.

Huhuja Jeltsinin erosta on liikkunut sen jälkeen kun julkisuudessa on kerrottiin rahanpesuskandaalista, jonka lonkeroiden on kerrottu ulottuvan Kremliin. Myös viimeaikaisten pommi-iskujen sarjan on katsottu heikentäneen Jeltsinin asemaa.

Presidentinvaalit on määrä järjestää ensi kesänä, eikä vuodesta 1991 virkaa hoitanut Jeltsin voi enää asettua ehdokkaaksi. Shohin, joka on ollut ministerinä useaan otteeseen, kirjoitti Sevodnja-lehdessä, että Jeltsin aikoo erota 19. lokakuuta eli kaksi kuukautta ennen parlamentin alahuoneen, duuman, vaaleja.

Shohinin mukaan Jeltsinin seuraajatarjokkaat joutuisivat tällöin valitsemaan kansanedustaja- ja presidenttiehdokkuuden välillä.

Presidentinvaalit tammikuussa?

Jos Jeltsin eroaa 19. lokakuuta, järjestettäisiin presidentinvaalit tammikuussa, kuukausi parlamenttivaalien jälkeen. Shohinin tulkinnan mukaan kansanedustajaehdokkaat eivät voisi asettua ehdokkaaksi tammikuisissa presidentinvaaleissa.

Lähes kaikki Jeltsinin seuraajaehdokkaat ovat asettuneet ehdolle myös duuman vaaleissa 19. joulukuuta. Heitä ovat mm. Moskovan kaupunginjohtaja Juri Luzhkov, entinen pääministeri Jevgeni Primakov, kommunistijohtaja Gennadi Zjuganov ja Jabloko-puolueen johtaja Grigori Javlinski.

Asiantuntijoiden mukaan ei kuitenkaan ole selvää, että vaaliviranomaiset estäisivät kansanedustajaehdokkaiden osallistumisen presidentinvaaleihin, vaikka vaalit pidettäisiinkin kuukauden päässä toisistaan. Ennenaikainen ero olisi poliittisten tarkkailijoiden mukaan lisäksi nöyryytys Jeltsinille, eikä hänen uskota sellaiseen alistuvan.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.