Mainos

Jättisuositusta TikTokista tuli propagandaväline – terroristijärjestö Isis käyttää sovellusta erityisesti nuorten värväämiseen: "Ideologia leviää nopeasti ja jää videoita katsovien mieleen"

0:40

Yhdysvaltalaismedian mukaan Isis on käyttänyt nuorten keskuudessa erityisen suositussa kiinalaissovellus TikTokia rekrytointivälineenä.

Isis on julkaissut suositussa sosiaalisen median sovellus TikTokissa videoita, joissa lauletaan islamilaisen valtion tunnuslauluja sekä näytetään Isis-taistelijoita sekä kuolleiden ruumiita, uutisoi The Wall Street Journal -sivusto.

Yksi videoista sai uutisen mukaan 68 tykkäystä. Isis-teemaisilla tileillä on noin tuhat seuraajaa. Videoista sai artikkelin mukaan vaikutelman, että ne on suunniteltu kiinnittämään nuoren yleisön huomio.

– Riimit ja rytmi, mielikuvia herättävät sanoitukset ja iskevä julkaisumuoto ovat erityisesti nuoriin vetoavia ominaisuuksia, toteaa ääriliikkeitä tutkiva brittiläisen Oxfordin yliopiston asiantuntija Elisabeth Kendall.

– Tämä "yhteislaulutaktiikka" Isisin ideologian levittämiseksi tarkoittaa sitä, että ideologia leviää nopeasti ja jää videoita katsovien mieleen. Se on yleensä paljon tehokkaampaa kuin vaikkapa erilaiset puhetilaisuudet.

Sosiaalisen median julkaisuja kuratoiva Storyful-palvelu löysi TikTokista yli 20 Isis-sidonnaista tiliä, jotka kaikki on nyt poistettu.

– Tämä on koko sosiaalisen median haaste, jonka sääntöjen kiertämistä aktiivisesti yrittävät tahot tekevät vielä hankalammaksi. Meillä on kuitenkin tiimi, joka keskittyy suojaamaan TikTokin käyttäjiä aggressiiviselta käytökseltä, kommentoi TikTokin edustaja The Wall Street Journalille.

Kyseenalaisia julkaisuja

TikTok on ollut olemassaolonsa aikana esillä useissa kyseenalaisissa yhteyksissä.

Joulukuussa 2018 alussa kanadalais-yhdysvaltalainen Vice-sivusto uutisoi, että TikTokissa käyttäjät ovat kärttäneet toisilta käyttäjiltä alastonkuvia.

Palvelussa on levitetty myös uusnatsistista propagandaa sekä kehotettu rasistiseen väkivaltaan.

Useiden lähteiden mukaan TikTok sensuroi Kiinan ulkopuolella tehdyt julkaisut, jos ne ottavat kantaa Kiinan kommunistisen puolueen vastaisiksi tulkittaviin asioihin.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja