Jättisakot uhkaavat - Kunnat etsivät kiivaasti uusia työllistämiskeinoja

Pitkäaikaistyöttömyys aiheuttaa kunnille vuositasolla jo kymmenien miljoonien eurojen laskun.

Kunnat joutuvat palauttamaan Kelalle puolet pitkäaikaistyöttömien työttömyyskorvauksesta, elleivät ne keksi tekemistä yli 500 päivää työttömänä olleille. Samaan aikaan kuntien omat työllistämistoimet ovat romahtaneet: tällä hetkellä kuntiin työllistyy palkkatuen avulla enää muutamia tuhansia työttömiä, kun vielä kymmenen vuotta sitten luku oli kymmenkertainen.

Kymmenien miljoonien eurojen työttömyyssakkojen uhatessa kunnat yrittävätkin nyt kuumeisesti pohtia, mitä tehdä kymmenille tuhansille pitkäaikaistyöttömille.

- Kyllä nyt puhutaan todella suurista summista. Valtiolta on siirtynyt kunnille päin vastuuta enenevissä määrin nimenomaan näistä vaikeasti työllistyvistä, sanoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Erja Lindberg.

Yksi mahdollisuus kunnille on toimia kuten Kokkolassa, missä työttömät on sijoitettu suurempina ryhminä yhdistyksiin tekemään yleishyödyllistä työtä. Näin Kokkola on säästänyt työttömyyssakoissa jo miljoonan, vaikka se maksaa yhdistyksille toiminnasta.

- Saadaan ihmisille oikeata työtä, kuten remonttihommaa ja muuta. Siitä tulee sitten koko kyläyhteisölle hyöty, toteaa Ykspihlajan Toimitaloyhdistyksen puheenjohtaja Sami Simpanen.

Yksi pitkäaikaistyötön maksaa yhteiskunnalle noin 27 000 euroa vuodessa.

Katso Outi Airolan juttu Kokkolasta

Lue myös:

    Uusimmat