Jättimäiset odotukset kasvoivat pään sisällä – suomalainen suurlupaus avautuu ahdistuksestaan: "Tuleeko tästä yhtään mitään?"

Davin Lindholm avautui ahdistuksestaan – 19-vuotiasta uimarilupausta pidetään Matti Mattssonin manttelinperijänä 2:46
Tulosruutu: Davin Lindholm avautui ahdistuksestaan – 19-vuotiasta uimarilupausta pidetään Matti Mattssonin manttelinperijänä.

Davin Lindholm on yksi suomalaisen uinnin suurimmista tulevaisuuden lupauksista. MTV Urheilun haastattelussa 19-vuotias nuorukainen kertoo, miten ulkopuolelta tulleet kovat odotukset saivat hänet palamaan loppuun viime kaudella.

Rintauimari Davin Lindholmin tavoitteet ovat korkealla, mutta paljon häneltä odottavat muutkin. 50 ja 100 metrin matkoille erikoistuneesta Lindholmista odotetaan jopa olympia- ja MM-mitalisti Matti Mattssonin seuraajaa suomalaisuinnin keulakuvana.

Ihan sama, mitä lajia olen harrastanut, on aina ollut se, että jos laji aloitetaan, siellä huipulla sitten ollaan, Lindholm linjaa tavoitteensa.

Kovilla odotuksilla on kääntöpuolensa. Viime kaudella ulkopuolelta tulevat odotukset ja paineet kasvoivat Lindholmin päässä niin suuriksi, ettei tekemisestä ollut tulla mitään. Uimari kuvailee MTV Urheilun haastattelussa, miten menetti itseluottamuksensa ja alkoi kyseenalaistaa omia kykyjään.

Tosi paljon olen ollut silleen, että tuleeko tästä yhtään mitään. Olen kärsinyt paljon ahdistuksesta ja stressistä tätä lajia kohtaan. Meni yksinkertaisesti syksyllä sen verran pahaksi, että ajattelin, että pitäisikö vain suosiolla antaa tämän kauden olla ja keskittyä suosiolla seuraavaan vuoteen, Lindholm kuvailee tilannettaan.

Ei päässyt missään vaiheessa palautumaan. Elokuussa huomasin, että ollaan vähän liian yli. Koin sellaista väsymystä. Muistan, että sanoin, että en ole nukkunut kuukausiin. Sitten se vain yksinkertaisesti pitkittyi syksylle sen verran pahasti, että piti alkaa ottaa steppiä taaksepäin.

Vyyhti alkoi purkautua, kun Lindholm uskaltautui ottamaan asian esille ja puhumaan vaikeuksistaan. Hän toteaa, että ulkopuoliset paineet voivat tuoda nuorelle urheilijalle turhan suuria odotuksia.

Kun itsekin huomaa sen, saattaa pistää (itselleen) sellaisia odotuksia, joita valttämättä ei muilta tule, että pitäisi olla tällaisessa kohdassa mun elämässä, vaikka loppujen lopuksi mun ei pidä olla mitää muuta kuin mitä olen.

Kun Lindholm nosti vaikeutensa esiin, tehtiin päätös, että hän uisi kauden loppuun. Sen suuremmista tavoitteista joulukuun lyhyen ratojen EM-kilpailuissa kuitenkin luovuttiin. Tuloksena kisoista oli välieräpaikka 50 metrin rintauinnissa. 100 metrillä tie tyssäsi alkueräuintiin.

Olen vasta 19. Niitä (arvokisoja) on tulossa mun uran aikana tosi paljon. Se oli sellainen... Sanotaan, että minun tarvitsi kuulla tuollainen tietoa, että pystyin menemään rennoin fiiliksin sinne kisoihin, Lindhom sanoo.

Kun menin sinne, ei ollut oikein odotuksia. Oli ollut niin omituinen vuosi ja vaikea vuosi. Kun viikkoa ennen kisoja sain koronan, se vain laski odotuksia.

Loma nollasi ajatukset

Uuteen kauteen harjoittelun aloittanut Lindholm sanoo balanssin löytyneen. Harjoittelu maistuu. 

– EM-kisojen jälkeen sain vihdoin kunnon loman, totaalisen irtioton arjesta. Sain nollattua ajatukset. 

– Ihan hyvillä fiiliksillä olen ollut koko ajan. Kevät tulee näyttämään hyvältä, innolla odotan sitä.

Lindholm sanoo saaneensa apua myös muiden uimareiden kokemuksista. Ison-Britannian maailmanennätysmies ja olympiavoittaja Adam Peaty vetäytyi viime kauden arvokilpailuista mielenterveydellisistä syistä ja sanoi keskittyvänsä kesän 2024 olympialaisiin. 

– Kyllä se saa itselle fiiliksen, että okei, en olle yksin. Minua vanhempia ja parempia uimareita kokee pahempia. ellei jopa samoja asioita mitä meikä. Antaa itselle sellaisen motivaation. Tietysti aina kaikista pahoista asioista noustaan – oli se nopeammin tai hitaammin – takasin sinne ylös.

Uuden kauden päätähtäin Lindholmilla on pitkän radan EM-uinneissa Serbiassa.  Tavoitettaan koitokseen Lindholm ei ole vielä tarkemmin miettinyt. 

Lähden pitämään hyvää ja rentoa fiilistä. Menen toisiin aikuisten arvokisoihini, niin koko ajan otan oppia vanhemmilta ja kokeneemmilta uimareilta.

Lue myös:

    Uusimmat