"Jättiläismäinen menetys Britannialle, Charles astuu valtaviin saappaisiin" – näin suurlähettiläs Pertti Salolainen kommentoi Elisabetin poismenoa

Pertti Salolainen muistelee tapaamisiaan kuningattaren kanssa –"Valtava menetys" 3:13
Suomen entinen Lontoon-suurlähettiläs Pertti Salolainen muistelee tapaamisiaan kuningattaren kanssa, katso video.

Suomen entinen Lontoon-suurlähettiläs Pertti Salolainen sanoo, että rakastetun kuningatar Elisabetin poismeno on valtava menetys briteille. Kuningas Charles puolestaan astuu valtaviin saappaisiin.

Brittihovi ilmoitti illansuussa suru-uutisen 96-vuotiaan kuningatar Elisabetin menehtymisestä. Suurlähettiläs Pertti Salolaisen mukaan kuningattaren kuolema on valtava menetys Britannialle.

– Se on kerta kaikkiaan jättiläismäinen menetys, koska hän on ollut kerta kaikkiaan keskeinen osa brittiläistä yhteiskuntaa ja kuningashuoneen kerta kaikkiaan koossa pitävä voima.

Vaikka suru on suuri, olivat britit valmistautuneita.

– Johan kuningattarella oli ikää 96 vuotta ja tätä oli osattu odottaa.

Vielä muutama päivä sitten kuningatar esiintyi julkisuudessa, kun hän nimitti Liz Trussin uudeksi pääministeriksi aiemmin tällä viikolla.

– Hän oli silloin vielä melko hyvässä vireessä, mutta pari viime päivää ovat olleet kohtalokkaita.

Charles astuu suuriin saappaisiin

Salolaisella on suurlähettiläsajoiltaan myös monia henkilökohtaisia muistoja kuningattaresta.

– Esimerkiksi se, kun hän kutsui Prinssi Philipin kanssa minut ja vaimoni yökylään Windsorin linnaan, siellä oli illallinen ja heidän gorkikoiransa juoksivat jaloissa, se oli aikamoinen elämys. Ja aamulla herätys oli säkkipilleillä, Salolainen muistelee.

– Myös sitä muistelen lämmöllä, kun kuningatar kävi avaamassa valokuvausnäyttelyni Lontoossa. Se oli mahtava juttu.

Entä millaisiin saappaisiin kruunun perinyt Charles sitten astuu uutena kuninkaana?

– Valtaviin ja vaativiin saappaisiin, se ei ole helppo tehtävä. Hänellä on ollut kaikenlaisia kommelluksia matkan varrella, eikä se tule olemaan kovin helppoa.

Lue myös:

    Uusimmat