Jatkuva henkinen hyvinvointi ei olekaan ”normaalia” – lähes jokainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä

Mielenterveysongelmista kärsii enemmistö ihmisistä jossain vaiheessa elämäänsä.

Uusiseelantilaisen tutkimuksen mukaan vain pieni osa ihmisistä kertoo kokevansa mielenterveytensä jatkuvasti hyväksi 11–38-vuotiaana. Loput kertovat kärsineensä ainakin jossain vaiheessa mielenterveysongelmista.

Selkeä vähemmistö eli 17 prosenttia tutkimukseen osallistuneista kertoi, ettei koskaan ole kokenut itseään masentuneeksi. Sen sijaan suurin osa ihmisistä on edes joskus kärsinyt lyhytaikaisesta masennuksesta. Heistä suuri osa myös toipuu.

Jopa 41 prosenttia tutkimukseen osallistuneista kertoo kuitenkin kärsineensä useamman kerran masennuksesta tai muista mielenterveyden ongelmista. Joukossa oli myös heitä, joilla oli diagnosoitu vakavampia mielenterveyden ongelmia, kuten kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Kaikkein onnellisimpaan ryhmään kuuluvien ihmisten kerrottiin tuntevan harvemmin negatiivisia tunteita, heillä oli paljon ystäviä ja heillä oli poikkeuksellisen hyvä itsekuri. Heidän lähisukulaisillaan kerrottiin myös olevan harvemmin mielenterveysongelmia kuin muilla.

Yllättäen he eivät kuitenkaan kokeneet olevansa sen tyytyväisempiä elämään kuin mielenterveysongelmista kärsineet. Itseasiassa joka neljäs arvioi olevansa vähemmän tyytyväinen elämäänsä kuin koko tutkimukseen osallistuneet keskimäärin.

Tutkijoiden mukaan olettamus siitä, että suurin osa ihmisistä tulee jossain vaiheessa elämäänsä kärsimään jonkinasteisista mielenterveysongelmista, voi jopa helpottaa niiden kohtaamista. Tutkijat myös epäilevät, että todellisuudessa joukko, joka ei ole koskaan kärsinyt mielenterveysongelmista, on vieläkin pienempi. Syyksi arvellaan sitä, ettei Väliaikaisia syvän masennuksen kausia välttämättä huomioida yhtä vakavasti kuin pidempään jatkunutta masennuksen tunnetta.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 988 uusiseelantilaista, joiden mielenterveyden tilaa seurattiin 11-vuotiaasta alkaen 38-vuotiaiksi saakka. Tulokset julkaistiin Journal of Abnormal Psychology -julkaisussa.

 

Lähde: Science News

***

Puntarissa aito onnellisuus 25:32

Lue myös:

    Uusimmat