Mainos

Koulukiusattu voi saada pahoja mielenterveysongelmia – aika auttaa monia

Koulukiusaaminen voi aiheuttaa pysyviä ja aikuisikään jatkuvia mielenterveysongelmia, mutta monien oireet menevät onneksi myös ohi. Brittitutkimuksen tulokset julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.

Tuore tutkimus on hyvin mielenkiintoinen, sillä kiusaamisen mielenterveysvaikutuksia tutkittiin vertaamalla toisiinsa kaksosia, joista toista oltiin kiusattu ja toista ei. Näin tutkijat pystyivät paremmin erottamaan kiusaamisen vaikutukset perinnöllisestä sairastumisalttiudesta.

Tutkimukseen osallistui 5 600 kaksosparia, jotka olivat keskimäärin 11-vuotiaita tutkimuksen alkaessa.

Tutkijat havaitsivat kiusattujen sairastuneen selvästi todennäköisemmin masennukseen, ahdistuneisuushäiriöön ja käytöshäiriöihin. Lisäksi heillä oli todennäköisemmin vainoharhaisia tuntemuksia sekä tarkkaavuuden ja keskittymisen ongelmia.

Mielenterveysongelmat eivät olleet aina pysyviä, vaan ne lieventyivät vähitellen parin ensimmäisen seurantavuoden aikana. Viiden vuoden kuluttua ne olivat helpottaneet valtaosalla osallistujista.

Aiemmissa tutkimuksissa kiusaamisen uhrien on osoitettu oireilevan usein vielä aikuisiässä. Mielenterveysongelmien lisäksi heillä on muun muassa taloudellisia ongelmia sekä vaikeuksia solmia ihmissuhteita, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

”Voisin antaa mitä tahansa, etten sairastaisi tätä”

Toimittaja-kirjailija Päivi Storgård kertoi Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017, miten kaksisuuntainen mielialahäiriö on vaikuttanut hänen elämäänsä.

22:49

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja