Mainos

"Jatkosodan torjuntavoitto pötyä" – Suomalaistutkija kertoo tienneensä venäläisamiraalin kohutulkinnoista etukäteen

Suomalainen sotahistorian tutkija Pekka Silvast sanoo, ettei venäläisen Nikolai Orlovin puhe Hangon taisteluiden 75-vuotismuistoseminaarissa tullut yllätyksenä.

– Tiedettiin suunnilleen, mitä sieltä on tulossa. Saimme puheen luettavaksi pari päivää etukäteen, Silvast sanoo.

Silvast oli paikalla toissa viikon perjantaina, kun venäläinen amiraali Orlov piti hämmennystä aiheuttaneen puheensa Hangon kaupungintalolla. Puheessaan Orlov lyttäsi suomalaisen viime sotia koskevan tutkimuksen väittäen, että suomalaiset ovat jämähtäneet tutkimuksessa vanhoihin asenteisiin.

– Pyrkimys tieteelliseen todenperäisyyteen vaihtuu usein yleisön mieliksi. (--) Psykologisesti suomalaisten on erittäin vaikea ymmärtää, että Suomi oli fasisti-Saksan liittolainen. He eivät haluaisi keskustella näistä asioista, amiraali laukoi.

Orlov sivuutti puheessaan tyystin talvisodan, ja luonnehti Suomessa vakiintunutta käsitystä jatkosodan torjuntavoitosta myytinrakennukseksi ja pödyksi.

Johan Bäckmanin näkemyksillä

Auktoriteettina näkemyksilleen Orlov käytti dosentti Johan Bäckmania, mikä oli omiaan nostattamaan ärtymystä suomalaisyleisön keskuudessa.

Bäckman on ollut suosittu ”Suomen-tuntija” venäläismediassa, ja viime vuosina hän esiintynyt kärkevästi venäläismediassa lähinnä Suomea mustamaalaten.

Silvast, joka oli ollut mukana kutsumassa Orlovia tilaisuuteen, myöntää, että amiraalin puheen sisältö jäi harmittamaan, koska tarkoitus oli kuulla alustus Hangon taisteluihin liittyen.

Silvastin mukaan Orlovin kanssa on asioitu aiemmin hyvässä hengessä. Orlov on aktiivi Pietarissa toimivassa Venäjän merisotahistorian yhdistyksessä, jonka kanssa suomalaiset ovat tehneet yhteistyötä.

– Yhdistys on arvovaltainen, sillä on perinteitä tsaarin ajoilta lähtien. Se ei ole virallinen elin, vaan pikemminkin herraklubi.

Yhdistyksen kanssa aiotaan tehdä yhteistyötä vastedeskin.

– Kyllä me sovimme Orlovin kanssa samaan illallispöytään seminaarin päätteeksi. Ei tässä ole syytä lähteä hyviä suhteita katkomaan, Silvast sanoo.

Hän huomauttaa, että Hangon seminaarissa kuultiin myös erittäin laadukas venäläisalustus. Sen piti tutkija Andrei Platonov, ja aiheena oli Hankoa miehittäneiden neuvostojoukkojen evakuointi loppuvuodesta 1941.

Talvisodan alkamisesta tuli toissa vuonna kuluneeksi 75 vuotta. Katso video:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.