Mainos

Jätelaki hyväksyttiin riitaisesti

Lain puoltajat katsovat uudistuksen lisäävän kilpailua ja edistävän yksityisten jätehuoltopalvelujen kehittymistä.

Lähes kaikki SDP:n kansanedustajat ovat äänestäneet hallituksen esittämää jätelakia vastaan. Eduskunta hyväksyi lain äänin 101-74. Se siirtää kaupan ja muiden yksityisten elinkeinojen jätehuollon kunnilta tuottajien vastuulle.

Esityksen antamisesta äänestettiin jo hallituksessa viime marraskuussa. Sen takana olivat silloin Matti Vanhasen hallituksen ensimmäisessä lakiesitystä koskevassa kiistassa keskusta ja RKP. Eduskunnan äänestyksessä ne saivat tukea kokoomukselta ja kristillisdemokraateilta.

Lain hylkäämisen kannalla olivat SDP:n ohella vasemmistoliitto, vihreät, perussuomalaiset ja yksi kristillisdemokraattien edustaja.

SDP on pitänyt ympäristöministeriön valmistelemaa osittaisuudistusta tarpeettomana ennen jätelain kokonaisuudistusta. Ministeriössä on lisäksi arvioitu muutoksen nostavan kotitalouksien jätehuoltokustannuksia ja laskevan jäteveron tuottoa.

Tulevissa polttolaitoksissa helppokäyttöisin kaupan ja teollisuuden jäte ei hyödyttäisi kuntia, vaan yksityisiä yrityksiä. Kuntien vastuulle jää käyttöarvoltaan heikomman kotitalousjätteen keräily myös haja-asutusalueilta.

Lain puoltajat katsovat uudistuksen lisäävän kilpailua ja edistävän yksityisten jätehuoltopalvelujen kehittymistä. Osauudistus on keskustan ja RKP:n näkemyksen mukaan syytä toteuttaa nyt, koska jätelain uusiminen kokonaisuudessaan voi viedä vuosikausia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.