Vanhankaupunginkosken padon purkaminen etenee Helsingissä – Jasper Pääkkönen: "Kalat ovat pieni asia tässä kokonaisuudessa"

Miksi vaelluskalojen on päästävä liikkumaan Vanhankaupunginkosken kautta? Näin vastaa näyttelijä ja kala-aktivisti Jasper Pääkkönen 7:11
Miksi vaelluskalojen on päästävä liikkumaan Vanhankaupunginkosken kautta? Näin vastaa näyttelijä ja kala-aktivisti Jasper Pääkkönen

Näyttelijä ja kala-aktivisti Jasper Pääkkösen mukaan Helsingin Vanhankaupunginkosken padon purkamisen voittajiin eivät lukeudu pelkästään kalat.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta päätti tiistaina järjestetyssä kokouksessaan esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunki ryhtyisi toimiin Vanhankaupunginkosken padon purkamiseksi.

Padon kohtalosta on kiistelty vuosia. Padon purkua on puolusteltu teollisuushistoriaan vedoten ja purkamamistarvetta ympäristöarvoilla ja vaelluskalojen elinoloilla.

Vastakkain ovat siis olleet jo vuosia uhanalaisten vaelluskalojen elinolot ja kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennuskohde. 

Yksi padon purkamisen sinnikkäistä puolestapuhujista on näyttelijä ja kala-aktivisti Jasper Pääkkönen.

– Pyrkimys on vapauttaa koko virtavesiekosysteemi alkuperäiseen tilaansa. Siinä voittaisi ympäristö ja sillä olisi paljon historiallista merkitystä. Helsinki on aikoinaan rakentunut tähän jokisuulle juuri sen takia, että tässä on aikoinaan sijainnut kalaisa koski, Pääkkönen kommentoi Viiden jälkeen -ohjelmassa torstaina.

Pääkkösen mukaan kalat eivät ole purkamisen ainoat hyötyjät.

– Toki kalatkin voittaisivat, mutta kalat ovat ikään kuin tosi pieni asia tässä kokonaisuudessa. Mielestäni kyse on paljon suuremmasta ja tärkeämmästä asiasta.

Päätöstä padon purkamisesta ei ole vielä tehty. Asia siirtyy Helsingin kaupunginhallituksen kautta päätettäväksi kaupunginvaltuustolle.

Mitä padon purkamisesta seuraa?

Tunteita herättävän patokeskustelun ympärillä pyörii Pääkkösen mukaan paljon turhia pelkoja ja luuloja. Moni pelkää, että padon purkamisesta syntyy riskejä luonnolle ylempänä Vantaanjoella.

– Yksi kantavista, perusteettomista väitteistä on ollut se, että Vantaanjoki kuivuu jos pato puretaan. Kuinka mikään luonnontilainen joki ikinä pysyisi vesitettynä, jos pato on ainoa asia, joka sen veden joissa pitäisi? Vantaanjoki ei missään nimessä tule kuivumaan, jos tämä pato puretaan.

Uhanalaiset vaelluskalat tarvitsevat koski- ja virtapaikkoja lisääntyäkseen. Nykyinen hallitus on luvannut tehdä osansa vaelluskalojen puolesta. Mitä näyttelijä ja kala-aktivisti ajattelee nykyisen hallituksen tavoitteista ja niiden toteutumisesta?

Katso vastaus artikkelin otsikon alla olevalta videolta!

Uutista korjattu 3.2.2022 kello 20.59. Padon tarvetta on puolusteltu teollisuushistoriaan vedoten, ei ympäristöarvoihin vedoten.

Lue myös:

    Uusimmat