Mainos

Jasper Pääkkönen sai salaisen puhelun ministeriltä, ja niin käynnistyi suuri padonpurkuhanke – nyt rahat kasassa ja Suomeen syntyy uusi lohijoki!

7:14
Jasper Pääkkönen riemuitsi padonpurusta MTV Uutiset Liven suorassa lähetyksessä.

Näyttelijä Jasper Pääkkönen kertoo Facebook-päivityksessään olleensa keväällä Thaimaassa kuvaamassa yhdysvaltalaisen ohjaajan Spike Leen uutta elokuvaa, kun matkalla kuvauspaikalta hotellille puhelin soi.

Langan toisessa päässä oli silloisessa Sipilän hallituksessa istuva maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, jolla oli luottamuksellista asiaa.

– Tarvitsemme kiireellistä apua, Tiilikainen sanoi puhelimessa Pääkköselle.

Tiilikainen oli päättänyt ottaa yhteyttä Pääkköseen, koska Hiitolanjoen vesivoimalaitosta oltiin ostamassa purkamista varten. Valtion rahoitus hankkeelle oli jo valmiina, mutta sen lisäksi tarvittiin nopeasti yksityisrahoitusta.

Hiitolanjoki, jota myös kutsutaan Kokkolanjoeksi, on 53 kilometriä pitkä joki Venäjällä ja Suomessa, joka laskee Laatokka-järveen. Suomen puolella virtaava 9 kilometrin joenpätkä on padottu kolmesta kohtaa.

Hiiltolanjoki on erittäin uhanalaisen järvilohen yksi tärkeimpiä lisääntymisjokia.

Pääkkösen mukaan kalojen ystävät eivät ole uskaltaneet tosissaan toivoa patojen purkamista, koska ajatus olisi ”liian hyvä ollakseen totta”.

Puoli miljoonaa euroa viikon loppuun mennessä

Tiilikainen oli sanonut Pääkköselle, että puoli miljoonaa euroa pitäisi löytyä viikon loppuun mennessä, jotta patojen purkuhanke toteutuisi.

Thaimaassa keskellä elokuvan kuvauksia ollut Pääkkönen ei uskonut saavansa summaa kasaan, mutta otti haasteen silti vastaan.

– Hyppään autosta, käyn hotellihuoneessa vaihtamassa vaatteet ja lähden salille työkaverini Jonathan Majorsin kanssa. Salilla puhelin käteen ja soittorumba käyntiin, Pääkkönen kuvailee tilannetta.

Pääkkösen mukaan perhokalastajien yhteisö on pieni, mutta sitäkin avuliaampi. Hän soitti tutuilleen, jotka lupautuivat mukaan lahjottajiksi. Soittokierroksella Pääkkönen sai arvokkaan vinkin; hänen kannattaisi soittaa LähiTapiolan johtajalle ja perhokalastajalle Erkki Moisanderille.

Suomen suurin padonpurkuhanke

Moisander oli pitänyt hanketta upeana ja lupasi tuplata sen, mitä Pääkkönen itse lahjoittaisi. Pääkkönen ei ollut vielä miettinyt tarkkaa summaa, mutta sanoi 25 000 euroa.

– Selvä, meidän lahjoitus on siis 50 000 euroa. Asia on sovittu, Jasper kertoo Moisanderin sanoneen.

Pääkkösen yhteydenottojen päätteeksi koossa oli 101 000 euroa yksityisinä lahjoituksina. Myöhemmin rahoitusta saatiin myös muun muassa nimettömänä pysyttelevän lahjoittajan 150 000 euron jättilahjoituksen kautta.

Tämä tarkoittaa, että Hiitolanjoen padonpurkuhanke todennäköisesti toteutuu. Kolmen vesivoimalana toimineen padon purkaminen on Suomen suurin padonpurkuhanke.

– Koko hanke on ollut salainen kesän ajan. Nyt nimet on kuitenkin paperissa, eli juridisesti sitova kauppasopimus on syntynyt. Tänään saa juhlia, Pääkkönen iloitsee. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja