Mainos

Jasper Pääkkönen lahjoitti Salatut elämät -palkkiollaan soraa Vihtijoen kunnostamiseen: "Aloin miettiä, voisiko tästä kehittää jonkun hyödyllisen tempauksen"

7:00
Videolla Jasper Pääkkönen kertoo Vihdinjoen tilanteesta.

Jasper Pääkkösen esiintyminen Salatut elämät -spin-off-sarja Pihlajasadussa mahdollisti soran lahjoittamisen Vihdinjoen taimenien avittamiseksi. Pääkkönen nähtiin Huomenta Suomessa kertomassa lahjoituksensa taustoista.

Jasper Pääkkönen lahjoitti Salattuihin elämiin liittyvään Pihlajasatu-sarjaan tekemästään vierailusta saadun palkkion Virtavesien hoitoyhdistykselle Vihtijoen Levoinkosken kunnostukseen.

– Suomi on ollut perinteisesti poikkeuksellisen raivokas tällaisessa jokien patoamisessa, Pääkkönen toteaa.

– Kun joki padotaan, niin vaelluskalakannat eivät pääse lisääntymään ja tästä hyvänä esimerkkinä voisi mainita esimerkiksi sen, että Itämereen laskevista lohijoista, joita meillä aikoinaan oli noin 35, nykyään on jäljellä noin kaksi, jotka ovat vapaasti virtaavia. Käytännössä kaksi alkuperäistä lohikantaa on jäljellä, hän selventää.

Yllätysvierailu Pihlajasatu-sarjassa

Pääkkösen osallistuminen Pihlajasatuun oli suuri yllätys, sillä mies on kiireinen erilaisten kansainvälisten projektien parissa, eikä Salatuista elämistä aikanaan kuuluisuuteen nousseen näyttelijän odotettu enää palaavan suosikkisarja pariin.

Pääkkönen lahjoitti soraa Vihdinjoessa sijaitsevan Levoinkosken kunnostamiseksi. Kunnostaminen tarjoaa uusvanhan kutumiljöön joen taimenille.

Miestä kuitenkin kysyttiin mukaan 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Pääkkönen oli aluksi vastahakoinen ajatuksesta, mutta alkoi sitten pohtia vaihtoehtoja mahdollisen sarjassa vierailun hyödyntämiseksi.

– Aloin miettiä, voisiko tästä kehittää jonkun hyödyllisen tempauksen, vaikkapa hyväntekeväisyyteen, Pääkkönen kertoo pohtineensa.

Kalamiehenä tunnettu Pääkkönen otti lopulta yhteyttä virtavesien hoitoyhdistys Virhoon ja kysyi, olisiko yhdistyksellä jotain hyvää lahjoituskohdetta. Virholla oli tarjota lukuisia kohteita ja Pääkkönen päätti tehdä paluun Pihlajakadulle.

– Ilmoitin Salattujen elämien tuottajalle, että kyllä voisin sittenkin tulla tekemään yhden kuvauspäivän sillä ehdolla, että lahjoitan koko siitä saadun palkkion virtavesien hoitoyhdistykselle ja nimenomaan tiettyyn kunnostuskohteeseen, josta tulee ikään kuin minun kummikohde, Pääkkönen paljastaa.

Ihmisen muokkaama koskialue palautetaan entiseen uskoonsa, mikä auttaa alueen kalakantoja. Pääkkösen panos ei tule näkymään alueella muulla tavoin, koskea ei ainakaan olla uudelleennimeämässä Suomen ainoan Hollywood-näyttelijän mukaan.

– Mutta ehkä joskus kymmenien vuosien päästäkin voi ajatella, että täällä on tällainen pieni kohde, jonka kunnostamisen olen itse mahdollistanut, Pääkkönen toteaa.

Huomenta Suomen haastattelussa videolla näyttelijä kertoo tarkemmin, miksi juuri suomalaisten jokien tilanne oli hänen näkemyksensä mukaan niin akuutti, että hän teki kohteeseen lahjoituksen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja