Mainos

Järkyttävä uutuus, jota ei pitäisi tarvita: Äitiyspakkaus 11-vuotiaille

Plan International Suomi esittelee tänään, kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11-vuotiaan äitiyspakkauksen.

Joka vuosi arviolta kaksi miljoonaa alle 15-vuotiasta tyttöä ympäri maailmaa tulee äidiksi. Lapsiäideillä on muita suurempi riski kärsiä komplikaatioista tai kuolla raskauden ja synnytyksen aikana. Usein he myös jäävät ilman koulutusta sekä yhteiskunnan tukea. Tämän vuoksi lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi esittelee järkyttävän uutuuden, jota maailman ei pitäisi tarvita: 11-vuotiaille suunnatun äitiyspakkauksen.

Lapsiäidit elävät useimmiten köyhyydessä eivätkä saa riittävää terveydenhoitoa ja tukea. Moni heistä on jäänyt vaille koulutusta ja tietoa siitä, miten raskauden voi välttää tai miten vauvasta tulee huolehtia.

Osa kehitysmaan lapsiäideistä ei selviä raskausajasta ja synnytyksestä. Ne, jotka selviävät, joutuvat hyvästelemään oman lapsuutensa ja jättämään usein koulunkäynnin kesken. Lapsiäidit ovat tavallisesti myös lapsivaimoja.

Mitä pakkaus sisältää?

Pakkaus sisältää äidin ja vauvan sängyt, jotta mahdollisesti häpeän takia hylätyksi tulleella äidillä on paikka missä nukkua. Laatikot toimivat myös ruumisarkkuina, koska alle 15-vuotiaalla synnyttäjällä ja hänen vauvallaan on korkea riski kuolla synnytyksessä.

Pakkauksessa on kuvakirja vauvanhoidosta lukutaidottomille äideille sekä kaksi lelua, jotta myös nuori äiti voi jatkaa leikkejä. Lisäksi äitiyspakkauksessa on kaksi rokotetta ja syntymätodistusta, jotka voivat puuttua myös äidiltä. Pakkauksessa on myös puoli litraa vettä, jotta äiti saisi puhdasta vettä edes kerran synnytyksen jälkeen.

Äitiyspakkauksen sisältö puhuu lapsiäitien todellisuudesta

– Ajatuksella 11-vuotiaan äitiyspakkauksesta haluamme synnyttää keskustelua lapsiäitien suuresta määrästä ja siitä maailmasta, johon kehitysmaissa elävät lapsiäidit vauvansa synnyttävät. Meille itsestään selvät asiat puuttuvat köyhyydessä eläviltä lapsiäideiltä, kertoo Plan International Suomen markkinointijohtaja Kirsi Mettälä Planin tiedotteessa.

11-vuotiaan äitiyspakkaus muistuttaa muodoltaan suomalaista äitiyspakkausta, mutta sen sisältö heijastelee kehitysmaiden lapsiäitien tarpeita. Sisältö myös muistuttaa surullisella tavalla siitä, että lapsen saanut äiti on itsekin yhä lapsi. 

– Lapsiäitien tilanne on vakava ja vaatii välitöntä huomiota, Mettälä sanoo.

Muistutuksena – tältä näyttää suomalainen äitiyspakkaus:

Lähde: Plan International

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja