Järjestyksenvalvoja sumutti kaasua yhden kasvoihin ja potki toista – sama mies syytettynä useissa tapauksissa

MTV:n rikostoimittajat: Järjestyksenvalvojien raaka rikosvyyhti 10:26
MTV:n rikostoimittajat: Järjestyksenvalvojien raaka rikosvyyhti.

Syytteet liittyvät järjestyksenvalvojien työssään tekemään epäiltyyn väkivaltaan. Niissä on kyse viime vuonna Vantaan Tikkurilaan sijoittuvista tapahtumista.

Viime torstaina tuli julki kaksi uutta haastehakemusta Avarn Securityn järjestyksenvalvojien työssään tekemää epäiltyä väkivaltaa koskevassa rikosoikeudenkäynnissä.

Toinen haastehakemus koskee viime vuoden kesäkuun tapahtumia Vantaan Tikkurilassa. Syyttäjän mukaan kaksi järjestyksenvalvojaa pahoinpiteli kiinni ottamaansa miestä kaasusumuttimella ja vääntämällä tämän rannetta. Syyttäjän mukaan syytetyt veivät miehen maahan, jonka jälkeen toinen syytetyistä käytti oc-sumutinta kolmesti lähietäisyydeltä tämän kasvoihin. Sen jälkeen syytetyt raudoittivat miehen, ja siinä yhteydessä toinen syytetyistä väänsi uhrin rannetta aiheuttaen tälle kipua, haastehakemuksessa sanotaan.

Tapahtumat tallentuivat vartalokameraan. Lisäksi tapahtumilla oli haastehakemuksen mukaan yksi todistaja.

Järjestyksenvalvojia syytetään pahoinpitelyn lisäksi virkavelvollisuuden rikkomisesta, ja syyttäjä vaatii heille vankeutta. Kumpikin syytetty on kiistänyt syytteet.

Syyttäjä: Potkuja keskivartaloon

Toisessa syytteessä kuvatut tapahtumat sijoittuvat niin ikään Tikkurilaan. Syyttäjän mukaan kaksi järjestyksenvalvojaa teki yhdessä Tikkurilan juna-asemalla ruumiillista väkivaltaa toistaiseksi tuntemattomalle uhrille. Haastehakemuksen mukaan syytetyt käskivät uhria poistumaan asemalta. Uhri lähti omatoimisesti kävelemään pois, mutta siitä huolimatta järjestyksenvalvojat ottivat hänestä kuljetusotteen ja veivät hänet hissiin. Siellä he pitivät uhrista kiinni ja toinen syytetyistä painoi uhria alaspäin samalla kun toinen potki uhria polvella keskivartaloon. Sen jälkeen järjestyksenvalvojat ottivat uhrin kuljetusotteeseen ja toinen heistä väänsi uhrin rannetta kipua aiheuttavalla tavalla.

Myös nämä tapahtumat tallentuivat vartalokameroihin. Järjestyksenvalvojia syytetään pahoinpitelystä ja virka-aseman väärin käyttämisestä. Syyttäjä vaatii heille vankeutta.

Toinen syytetyistä kiistää syytteet. Toinen myöntää syyllistyneensä pahoinpitelyyn, mutta kiistää syytteen virka-aseman väärin käyttämisestä.

Oikeudenkäynti jatkuu joulukuulle

Sama mies on syytettynä kummassakin tapauksessa, ja haastehakemusten mukaan hänellä oli molemmissa tapauksissa väkivallan suhteen aktiivinen rooli. Syyttäjän mukaan juuri hän sumutti kaasua uhrin kasvoihin ja väänsi tämän kättä kesäkuun tapauksessa. Lokakuisissa tapahtumissa hän taas oli se, joka potki uhria keskivartaloon, käy ilmi haastehakemuksesta.

Mies on syytettynä myös lukuisissa muissa rikoskokonaisuuden tapauksissa. Toistaiseksi julkiseksi on tullut jo seitsemän muutakin vyyhtiin liittyvää tapausta, joissa hän on syytettynä. Niissä häntä syytetään muun muassa perusmuotoisista ja törkeistä pahoinpitelyistä, vapaudenriistoista sekä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Käräjäoikeuden prosessisuunnitelman mukaan hän on syytettynä myös viidessä muussa syytteessä, jotka on tarkoitus käsitellä marraskuun alkupuoliskolla. Yhteensä hän on siis syytettynä 14 eri tapauksessa eli yli puolessa juttukokonaisuuden 24 jutusta. Jokainen haastehakemus käsitellään erikseen, eli syytteiden sisältö tulee julkiseksi vähitellen sitä mukaa kun käsittely etenee.

Oikeudenkäynnissä on syytettyinä yhteensä 17 ihmistä, jotka ovat kaikki yhtä lukuun ottamatta järjestyksenvalvojia. Oikeudenkäynti alkoi 16. lokakuuta Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa, ja se jatkuu joulukuun puoliväliin.

 

Lue myös:

    Uusimmat