Järjestyksenpito kansanmiesten käsissä Kiovassa

Kiovassa järjestyksenpito on nyt kansalaisten käsissä, sillä väkivaltaisten yhteenottojen takia poliisiin ei luoteta.

Poliisin virkaa toimittavat kansan omat miehet, niin sanotut itsepuolustusjoukot. He suojaavat muun muassa hallintorakennuksia. 

Sinikeltainen aita katkaisee tien presidentinpalatsille. Aidan takana seisoo rivissä kymmenen kypäräpäistä, kotikutoisin luotiliivein varustettua miestä. Presidentinpalatsi nousee hiljaisena reilun sadan metrin päässä heidän takanaan.  

Pitkään siniseen takkiin pukeutunut nainen kävelee aidan luo, vilkuttaa miehille ja lausuu joitakin sanoja. 

- Tulin kiittämään ja kumartamaan, Tatjana Klimovitsh kertoo. 

Itsepuolustusjoukot ovat saaneet kiovalaisten kunnioituksen, sillä osa heistä taisteli eturintamassa, kun mielenosoittajat ottivat yhteen mellakkapoliisin kanssa. Poliisista Klimovitshilla ei ole juurikaan hyvää sanottavaa. 

-Voi olla hyviäkin poliiseja, mutta heidän väkeään pitäisi vaihtaa. Joukossa on myös niitä, jotka ovat valmiita tekemään rikoksia, jos niin käsketään ja siitä maksetaan. 

Pesäpallomailat aseena 


 Ivan, 33, ohjaa Kiovan pääkadulta Itsenäisyydenaukiolle pyrkiviä ihmisjoukkoja. Hänellä on rinnassaan itsepuolustusjoukkojen tunnus, mutta hän ei halua kertoa sukunimeään. 

Ivan tervehtii väkijoukon seassa näkemiään tuttuja. Välillä hän ohjaa oikealle reitille miehen, joka on lähtenyt ylittämään barrikadia ohittaakseen ihmismassan. 

Kysymys poliisista saa Ivanin irvistämään. Poliisia ei hänen mielestään tarvita nyt, kun itsepuolustusjoukot hoitavat järjestyksenpidon. 

- Kiovan poliisi tekee vain niin kuin käsketään eikä käytä omia aivojaan. 

Itsepuolustusjoukot päivystävät aseettomina, mutta Ivan arvelee, että aseita on jossakin varastossa. Hän ei kuitenkaan tiedä, missä tai mistä ne olisivat peräisin. 

- En haluakaan tietää. 

Taras Tsherpak, 45, on puolestaan saanut tehtäväkseen Ukrainan kansallispankin turvaamisen. Hän on aseeton, mutta vieressä päivystävillä kollegoilla on käsissään pesäpallomailoja ja puunuijia. 

- Haluamme estää provokaattoreita pilaamasta tätä vallankumousta, Tsherpak sanoo. 

Työläiseksi esittäytyvän Tsherpakin mukaan itsepuolustusjoukkoihin pääsee, kunhan on täysikäinen. Tsherpak ei ole itse kokenut väkivaltaisuuksia, sillä hän on toiminut itsepuolustusjoukoissa vain muutaman päivän. Hän pitää mahdollisena, että osa itsepuolustusjoukoista voisi toimia myöhemmin poliisina. 

Humalaiset eivät kelpaa 


Pääkadun alussa sijaitsevan Ukraina-talon ulko-ovet käyvät tiheään, mutta jokainen sisääntulija muistaa pyyhkiä ovella jalkansa. Neuvostoaikana Lenin-museona toimineessa talossa sijaitsee muun muassa mielenosoittajien tarpeisiin pystytetty sairaala, kirjasto ja makkaraleipiä vauhdikkaasti kokoava keittiö. Talolla on myös omat itsepuolustusjoukkonsa, joihin täällä voi ilmoittautua. 

- Vain humalaisia emme kelpuuta, sanoo talon joukkojen varajohtaja Prohor Antonenko, 31. 

Itsepuolustusjoukot koostuvat useista eri ryhmistä, joilla ei ole varsinaista yhteistä johtoa. Yksi johtajista kertoi sunnuntaina televisiossa, että Kiovaa vartioivissa itsepuolustusjoukoissa on 5000-7000 ihmistä.  

Joukkojen on ajan mittaan tarkoitus luovuttaa poliiseille takaisin heidän tehtävänsä. Antonenkon mukaan joukot neuvottelevat jo poliisijohdon kanssa ja koordinoivat yhdessä toimintaansa. 

- Poliisit voivat palata työhönsä, kun he eivät enää pelkää, hän sanoo. 

          

Lue myös:

    Uusimmat