"Teräsmummo" nousi julkisuuteen Lukashenkan pelottomana vastustajana – repii turvallisuusjoukoilta kommandopipoja päästä ja pitää Spartakusta idolinaan

9:16
Kuvat isoäidistä Valko-Venäjän turvallisuusjoukkojen käsittelyssä leviävät mediassa. Katso yltä video Nina Baginskajan pidätyksestä ja joukkojen kannustamisesta.

73-vuotiaasta Nina Baginskajasta on tullut Valko-Venäjän protestien ikoninen teräsmummo, joka osoittaa mieltään vaikka yksin. Hänet on pidätetty useita kertoja.

Nina Baginskajan protestit Valko-Venäjän hallintoa vastaan ovat jatkuneet jo yli 30 vuotta. Kansainväliseen maineeseen Baginskaja on kuitenkin noussut erityisesti presidentti Aljaksandr Lukashenkan vastustajana sen jälkeen, kun tämä julistatutui elokuussa kiistanalaisten presidentinvaalien voittajaksi.

Baginskaja kantaa mukanaan samaa tunnusta kuin monet muutkin mielenosoittajista: Valko-Venäjän vanhaa punavalkolippua. Hän ompelee lippunsa yleensä itse ja ompelee aina uuden lipun sen jälkeen, kun turvallisuusjoukot ovat takavarikoineet edellisen.

Baginskajan toinen tavaramerkki on pyrkimys paljastaa naamioituneiden turvallisuusjoukkojen kasvoja ja estää mielenosoittajien kiinniottoja. Pari viikkoa sitten naisten marssilla hän yritti pysäyttää kiinniotettuja naisia kuljettaneen auton ja repi yhdeltä turvallisuusjoukkojen mieheltä kommandopipoa pois. Videolla kuuluu, kuinka ihmiset kadulla hurraavat “Nina, Nina!”

Katso yltä video Nina Baginskajan pidätyksestä ja joukkojen kannustamisesta.

Idolina itse Spartakus

Baginskaja on mielenosoitusten aikana otettu kiinni lukuisia kertoja, ja protesteissa hänestä on tullut nuorempien aktivistien idoli. Hän on itse sanonut, ettei tiedä, kuinka paljon hänellä on yhteensä sakkoja maksettavana. 

Historian jännät naiset -kirjan kirjoittanut tietokirjailija ja päätoimittaja Maria Pettersson sanoo Baginskajan suosion perustuvan muun muassa näyttäviin kuviin. Hän kertoi Baginskajan merkityksestä Viiden jälkeen -ohjelmassa tällä viikolla.

– Hänestä otetut kuvat ovat ikonisia: pieni valkohapsinen nainen, joka käy yksin naamioituneena suuria poliiseja vastaan. Hän läksyttää heitä pahansisuisesti.

Baginskaja on protestoinut useita kymmeniä vuosia, ensin Neuvostoliittoa, sitten Lukashenkaa ja hänen hallintoaan vastaan.

– Hän on kertonut esikuvakseen Spartakuksen – gladiaattorin, joka johti orjat vapauteen. Hän on sanonut, ettei aio lopettaa ennen kuin Valko-Venäjä on vapaa.

Pettersson sanoo Baginskaja ytimekkäiden kommenttien lisäävän myös osaltaan mediasuosiota.

– Kun häneltä kysytään: "Miksi vastustatte Lukashenkaa hyvä rouva", hän vastaa "Eihän hän sieltä lähde, jos häntä ei kukaan heitä ulos’. Tai ”Miksi te, äiti ja isoäiti olette täällä, ettekä kotona?", vastaa hän: ”Olen täällä kävelemässä”.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja