Järjestöt kiirehtivät translain uudistamista – haluavat sukupuolen juridisen vahvistamisen ikärajan uudelleen arvioitavaksi

Joukko järjestöjä on huolissaan niin kutsutun translain viivästymisestä. Setan mukaan kymmenet järjestöt ovat mukana vetoomuksessa, jossa ne kiirehtivät hallitusta uudistamaan translain.

Vetoomuksessa muistutetaan sosiaali- ja terveysministeriön raportista, jonka mukaan nykyinen oikeustilanne altistaa transsukupuoliset ja muunsukupuoliset henkilöt syrjinnälle ja muille oikeudenloukkauksille. Allekirjoittaneiden mielestä tulisi varmistaa, että uusi translaki ehditään säätää kuluvalla vaalikaudella.

– Uudistus parantaisi transihmisten itsemääräämisoikeutta, kehollista koskemattomuutta ja hyvinvointia sekä vapauttaisi terveydenhuollon resursseja, sanotaan kannanotossa tiedotteen mukaan.

Järjestöt myös haluavat, että uudistustyössä arvioidaan uudelleen sukupuolen juridisen vahvistamisen 18 vuoden ikäraja.

– Sukupuolen vahvistamisen lykkääntyminen jopa vuosilla heikentää transnuorten hyvinvointia huomattavasti. Mahdollisuus saada oikean sukupuolen mukaiset henkilöpaperit viivytyksettä helpottaisi lukuisten transnuorten elämää, vähentäisi syrjintää ja parantaisi nuorten hyvinvointia, kannanotossa arvioidaan.

– Uusi nimilaki on jo vahvistanut alaikäisten oikeuksia, sillä 15-vuotiaasta alkaen etunimen voi muuttaa toisen sukupuolen mukaiseksi. Sukupuolen vahvistamista koskevan lain olisi luontevaa olla linjassa tämän kanssa.

Allekirjoittaneiden joukossa on muun muassa ihmisoikeusjärjestöjä, sosiaali- ja terveysalan järjestöjä sekä opiskelijajärjestöjä. Mukana ovat esimerkiksi Palvelualojen ammattiliitto PAM, Suomen Unicef sekä Väestöliitto.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja