Jari Litmanen voitti urallaan kaksi Super Cupia – nämä värikkäät muistot eivät kuitenkaan vedä vertoja Helsingin finaalille: "Kaikista kovin"

7:19
Katso: Jari Litmanen ennakoi keskiviikon historiallista Super Cupia.

Uefa Super Cup saapuu keskiviikkona ensimmäistä kertaa Suomeen, avaten esiripun uudelle ja jännittävälle eurofutiskaudelle. Real Madridin ja Eintracht Frankfurtin pelaajat taistelevat Helsingin Olympiastadionilla pokaalista, jota Suomen jalkapallohistorian paras pelaaja Jari Litmanen pääsi nostamaan uransa aikana kahdesti.

Litmanen, 51, voitti Super Cupin ensimmäistä kertaa Ajaxin riveissä vuonna 1995. Toinen pysti tuli Liverpoolin paidassa, jolloin joukkueessa pelasi myös maajoukkuetoveri Sami Hyypiä.

Kumpikin finaali painui syvälle Litmasen mieleen, mutta melko eriävistä syistä. “Moni asia on vuosien varrella muuttunut”, totesi Litmanen tiistaina Helsingissä.

“Se vain tuli ja meni”

Super Cup pelattiin vielä vuonna 1995 keskellä jalkapallokautta. Toisin kuin tänä päivänä, finaali oli myös kaksiosainen. Ajax, joka oli voittanut Mestarien liigan, kohtasi loppuottelussa silloisen cup-voittajien cupin mestariksi kruunatun Real Zaragozan.

– Ensin pelasimme vieraissa, kahden sarjapelin välissä. Muutamaa viikkoa myöhemmin meidän piti pelata kotona, mutta kamppailu jouduttiin siirtämään. Hollannissa oli meneillään todella kova talvi ja kenttä oli aivan jäässä, Litmanen muistelee.

Litmasen edustama Ajax voitti finaalin yhteislukemin 4–1. Sillä ei kuitenkaan tuntunut olevan suurta painoarvoa. Voitettuaan Mestarien liigan ja seurajoukkueiden maailmanmestaruuden aiemmin, tuntui Super Cup tulleen kaikessa hiljaisuudessa niiden ohella.

– Se vain tuli ja meni. Sunnuntaina meillä oli sarjapeli ja maanantaina käänsimme katseemme keskiviikon Super Cupiin. Torstaina ajatukset olivat taas sarjapelissä. Se oli pelaajaurani kaikista finaaleista ehdottomasti huomaamattomin, Litmanen summaa.

Super Cup muuttui vuonna 1998. Kaksiosaisista finaaleista hankkiuduttiin eroon ja Monacosta tuli kilpailun uusi pysyvä koti. Peli pelattiin myös ennen sarjakausien alkua.

Vuonna 2001 Litmanen seurasi penkiltä, kun hänen edustamansa Liverpool nujersi Bayern Münchenin lukemin 3–2. Trillerimäinen kamppailu paperilla, mutta ei ilmeisesti käytännössä.

– Tunnelma oli lattea. Vaikka sekä Liverpoolilla että Bayernilla oli hyvät fanit ja muuta. Fiilis oli sellainen, että “onko tätä varten nyt tultava Monacoon?” Litmanen muistelee.

Nykyinen versio vie voiton

Vuonna 2013 Super Cupin formaatti muuttui taas. Finaalit pysyivät yksiosaisina ja ajankohta kauden alussa. Otteluita alettiin kuitenkin järjestämään jalkapallollisesti pienemmissä kaupungeissa. Paikoissa, joissa ei välttämättä muuten nähtäisi Euroopan kirkkaimpia tähtiä ja kovimpia joukkueita. Paikoissa, “joissa niillä on oikeasti ihmisille väliä”, kuvailee Litmanen.

– Olen pelannut Super Cupissa urallani, mutta minusta tuntuu, että tämä on omalle kohdalleni se kaikista kovin juttu, Litmanen hymyilee.

– Tämä on todella tärkeää suomalaiselle jalkapallolle. Se näkyy ja kuuluu joka puolella kaupunkia. Tapahtuma on todella iso.

Litmanen vertaa Suomen saamaa kunniaa vuoden 2018 kevääseen, jolloin Super Cup pelattiin alle 13 000 katsojan edessä Tallinnassa. Silloin vastakkain olivat Mestarien liigan voittanut Real Madrid ja Eurooppa-liigan voittanut Atletico Madrid.

– Mielestäni tilanne on nyt Suomelle sama. Tätä Real Madridin joukkuetta katsoessani mietin, ettemme ole kenties koskaan ennen nähneet näin kovaa joukkuetta Suomessa, Litmanen hehkuttaa.

Kuuntele ylälaidan videolta, keitä kahta Real Madridin pelaajaa Litmanen suosittelee pidettävän Helsingissä silmällä.

Helsingin Olympiastadion on uusi ja nykyaikainen, mutta vetää tänäkin keskiviikkona vain 32 000 katsojaa. Esimerkiksi Mestarien liigan loppuottelun isännöimistä varten olisi paikkoja oltava yli 50 000.

– On makeeta, että se me tänne yhden kerran saadaan. Ei tarvitse sitten murehtia, että se enää vähään aikaan tulisi uudestaan, Litmanen virnuilee.

UEFA Super Cupin ottelu on katsottavissa C Moressa ja ilmaiseksi MTV3-kanavalta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja