Japanissa harkitaan seuraavan sukupolven ydinvoimaloiden rakentamista – hallitus haluaa myös ottaa käyttöön vanhoja ydinvoimaloita

Fukushiman ydinvoimala 7 vuotta onnettomuuden jälkeen 0:36
Tältä Fukushiman ydinvoimalassa näytti keväällä 2018 seitsemän vuotta turman jälkeen.

Japani harkitsee uusien, seuraavan sukupolven ydinvoimaloiden rakentamista, pääministeri Fumio Kishida sanoo.

Kishidan mukaan Japanin hallitus haluaa myös ottaa takaisin käyttöön lisää ydinvoimaloita, joita poistettiin käytöstä vuonna 2011 tapahtuneen Fukushiman ydinvoimalaonnettomuden jälkeen. Samalla hallitus haluaa pidentää ydinvoimaloiden käyttöaikoja, jos niiden turvallisuus voidaan varmistaa.

Hallituksen suunnitelmien taustalla on Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen myötä nousseet energian hinnat.

Ydinvoiman roolin vahvistaminen Japanissa voi osoittautua haasteelliseksi, sillä suhtautuminen ydinvoimaan on ollut monilla tahoilla varauksellista Fukushiman onnettomuuden jälkeen.

Kishidan mainitsemat uuden sukupolven ydinvoimalat olisi varustettu uudenlaisilla, nykyistä paremmilla turvajärjestelmillä.

Vain vajaa kolmasosa reaktoreista käytössä

Japanissa on 33 ydinreaktoria, joista vain kymmenen on tällä hetkellä käytössä. Japanin ydinturvaviranomaiset ovat antaneet käynnistämisluvan myös seitsemälle muulle reaktorille, mutta niiden käynnistämistä on monissa tapauksissa vastustettu voimalapaikkakunnilla.

Japani, jonka tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalisuus vuoteen 2050 mennessä, on voimakkaasti riippuvainen ulkomailta tuodusta fossiilienergiasta. Maa on tänä kesänä kärsinyt ennätyskovista helteistä ja kansalaisia on kehotettu säästämään sähköä.

Kishida toivoo, että ydinenergia-asiassa löydetään ratkaisuja vuodenvaihteeseen mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat