Japaninmerellä seilaavat "aavelaivat" herättävät hätää ja hämmennystä: Veneiden kyydissä pohjoiskorealaisten kalastajien ruumiita – löytyikö ilmiölle viimein selitys?

2:59
Pohjoiskorealaiset "aavelaivat" rantautuvat Japanin rannikolle.

Japanin rannikolle ajelehtineet puiset veneet olivat paikallisille poliiseille vuosia mysteeri. Uusi tutkimus on löytänyt ilmiölle nyt uuden selityksen.

Japaninmerellä ajelehtivat puiset veneet eivät ole epätavallinen näky. Pelkästään viime vuonna Japanin rannikolle ajelehti yli 150 “aavelaivaa”

Nimi perustuu veneiden kyydissä oleviin, pohjoiskorealaisten kalastajien ruumiisiin. Aiheesta muun muassa The New York Timesille ja NBC Newsille kirjoitti hiljattain tutkiva journalisti Ian Urbina.

Urbinan mukaan ilmiö oli Japanin poliisille pitkään mysteeri. Veneitä seliteltiin muun muassa ilmastonmuutoksella. Poliisin mukaan olosuhteet pakottavat pohjoiskorealaiset kalastajat matkaamaan yhä kauemmas rannikosta, ja moni kalastaja kuolee vaarallisten olosuhteiden vuoksi.

Joidenkin arveluiden mukaan rantoihin huuhtoutuneissa aluksissa on seilannut pohjoiskorealaisia loikkareita ja vakoojia, toiset ovat veikanneet miehistöjä varkaiksi ja joidenkin mielestä aavelaivat ovat kantaneet mukanaan aseistettuja tarttuvien tautien kantajia.

Uudella tutkimuksella uusi selitys

Uuden, kansainvälisen tutkimushankkeen mukaan ilmiölle löytyy uusi selitys. Sen mukaan Kiinan lähettämä kalastuslaivasto toimii Pohjois-Korean vesillä laittomasti. Tutkimuksen mukaan kiinalaisalukset rikkovat YK:n pakotteita, jotka kieltävät muiden maiden kalastuksen Pohjois-Korean vesillä.

Kiinalaiset eivät tee tätä vahingossa vaan täysin tahallaan, sillä tutkimuksen mukaan laivojen kapteenit sammuttavat rutiininomaisesti kaikki jäljityslaitteet, joten käytännössä he ovat vesillä näkymättömiä.

Kiinalaisten laiton toiminta vesillä puolestaan vaikuttaa myös pienentyneisiin kalmarikantoihin ja pakottaa pienemmät, pohjoiskorealaiset kalastusveneet syrjemmille vesille.

Huonosti varustautuneet kalastajat ovat epätoivoisia ja ottavat suuren riskin lähtiessään kaukaisemmille vesille. Esimerkiksi myrskyn tai moottorivaurion iskiessä veneet ovat täysin pulassa ja luonnon armoilla.

Valtavat määrät pohjoiskorealaisia on kadonnut viime vuosina merille. Pohjois-Koreassa on jopa satamakaupunkeja, joita kutsutaan tästä ”leskien kyliksi”, sillä niin monet miehet eivät ole palanneet meriltä kotiin.

Japanin rannikkovartioston mukaan maan rannikolle on huuhtoutunut viimeisten parin vuoden aikana yli 50 pohjoiskorealaisten ruumista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja