Mainos

Japanin pääministeri vierailulle Kiinaan

Turvallisuuspoliittiset kysymykset olivat etualalla Japanin pääministerin Ryutaro Hashimoton aloittaessa tänään virallisen vierailun Kiinaan. Hashimoto neuvotteli heti tulopäivänään Kiinan pääministerin Li Pengin kanssa.

Nelipäiväisen vierailun tarkoituksena on parantaa maiden suhteita, joita ovat hiertäneet muun muassa Japanin toisen maailmansodan aikaiset sotarikokset Kiinassa. Japani ja Kiina normalisoivat suhteensa 25 vuotta sitten.

Hashimoto tapasi pääministeri Lin Suuressa kansojen hallissa Pekingissä. Hashimoto tähdensi tapaamisessa, että Japanin ja Yhdysvaltojen turvallisuussopimukseen kaavaillut muutokset eivät suuntaudu Kiinaa vastaan. Japanin ulkoministeriön tiedottaja luonnehti Hashimoton ja Lin keskusteluja "erittäin vakaviksi", mutta sanoi ilmapiirin olleen "erittäin hyvä".

Hashimoto vakuutti, että Japanin ja Yhdysvaltojen vuoden 1978 turvallisuussopimuksen muutokset eivät merkitsisi Japanin turvallisuuspolitiikan muuttamista.
-Yhdysvaltojen ja Japanin turvallisuusliitto ei suuntaudu mitään tiettyä maata vastaan, kertoivat japanilaisviranomaiset Hashimoton todenneen Lille.

Kiina esitti vihaisen vastalauseen sen jälkeen kun Japanin hallituksen edustaja äskettäin vihjasi, että Taiwanin lähialueet ja Formosansalmi kuuluisivat vastaisuudessa Yhdysvaltojen ja Japanin turvallisuusyhteistyön piiriin. Kiina pitää Taiwania, joka oli aikoinaan Japanin siirtomaa, kiinalaisena maakuntana. Kiina on uhannut vallata Taiwanin saarivaltion, mikäli se julistautuisi virallisesti Kiinasta erilliseksi ja itsenäiseksi valtioksi.

Ulkomaiden huolenpitoa Taiwanin tulevasta kohtalosta Kiina pitää sekaantumisena Kiinan sisäisiin asioihin.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.