Japanin pääministeri jatkamassa vaalitappiosta huolimatta

Pääministeri Shinzo Aben liberaalidemokraatit ovat kärsimässä historiallisen vaalitappion tämänpäiväisissä ylähuoneen vaaleissa.

Japanin pääministeri Shinzo Abe aikoo jatkaa tehtävässään karvaasta vaalitappiosta huolimatta.

Vielä keskeneräisessä ääntenlaskennassa on käynyt selväksi, että Aben johtama liberaalidemokraattinen puolue (LDP) ja sen hallituskumppani Uusi Komeito menettäisivät enemmistön parlamentin ylähuoneessa.

Ylähuoneen vaaleissa on jaossa puolet sen 242 paikasta. Suurimman edustuksen ylähuoneeseen on saamassa oppositiossa oleva demokraattinen puolue.

Kolmannen polven poliitikko

Laskennan loppusuoralla demokraattien paikkasaalis on 59 paikkaa ja hallituskoalition 44, kertoo valtiollinen tv-yhtiö NHK. Tässä vaiheessa enää kolme paikan kohtalo on ollut avoinna.

Abe sanoi kantavansa vastuun vaalitappiosta jo ennen kuin lopullinen vaalitulos oli selvillä. Eron hän kuitenkin torjui.

- Pääministeriksi tultuani lupasin jatkaa uudistuksia rakentaakseni uuden kansakunnan. Velvollisuuteni on pitää lupaukseni, nyreän näköinen Abe sanoi tv-haastattelussa.

Monesta japanilaisesta pitkäaikaisen valtapuolueen johtajalla ei ole tuntumaa tavallisten japanilaisten elämään:

- Abe suunnittelee perustuslain uudistamista, mutta demokraatit ovat asettaneet etusijalle tavallisten ihmisten elämän, oppositiota äänestänyt lehdenmyyjä Hirofumi Nemoto sanoi Chibassa.

Moni povaa eroa

Aben kymmenen kuukauden pääministerikausi on ollut kivikkoinen. Kaksi ministeriä on eronnut ja yksi tehnyt itsemurhan poliittisten skandaalien takia. Äänestäjät ovat rankaisseet hallitusta myös eläketietojen katoamisesta eläkelaitoksesta.

- Olen äärimmäisen vihainen Aben hallitukselle. En voi jättää eläkevarojani heidän hoteisiinsa. Äänestin oppositiota nyt. Haluan Aben eroavan, sanoi 60-vuotias kieltenopettaja Kieko Yutani Tokiossa.

Japanin pääministerit ovat perinteisesti eronneet, jos hallitus on kärsinyt tappion ylähuoneen vaaleissa. LDP:llä on kuitenkin vankka enemmistä parlamentin alahuoneessa, joka valitsee pääministerin.

Abe uudistanee ministeristöään, mutta tappio murentaa monen tarkkailijan mielestä Aben mahdollisuuksia sinnitellä hallituksen keulassa.

Hänen uskottavuutensa johtajana on mennyttä, katsoo Hokkaidon yliopiston professori Jiro Yamaguchi. Hän ei kuitenkaan näe tällä haavaa LDP:ssä ketään, joka tohtisi haasta Aben avoimesti.

Abe tekisi fiksusti, jos hän eroaisi pääministerin tehtävästä tänä iltana, arvioi amerikkalaisen Columbian yliopiston Japanin-tuntija Gerald Curtis.

- Muutoin politiikka käy kaoottisemmaksi ja kaoottisemmaksi, hän ennusti uutistoimisto Reutersille.

(STT-AFP-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat