Mainos

Japanin ihmealus löytyi meren pohjasta

Tutkijat ovat löytäneet Japanin toisen maailmansodan sukellusveneylpeyden Oahun saaren läheltä Hawajilla.

Ensimmäinen I-400 eli Sen-Toku -luokan sukellusvene oli aikansa merihirviö ja hämmästyttää yhä. - Löysimme sen etsiessämme aivan muita asioita ja se näytti lepäävältä hailta, kuvaili tutkija Jim Delgado palattuaan Pisces V -sukelluskelloretkeltä. - Se oli torpedoitu ja uponnut jyrkässä kulmassa, hän lisäsi.

Aikansa jättiläinen

Sen-Toku -luokka oli Japanin keisarillisen laivaston amiraali Isoroku Yamamoton idea. 122-metrinen sukellusvene oli varustettu - maailman yhä ainoana - lentokoneilla, eli se oli upoksissa kulkeva lentotukialus. Yamamoton ajatus oli, että aluksilla päästäisiin huomaamatta Yhdysvaltain länsirannikolle ja niiltä käsin voitaisiin käynnistää ilmahyökkäys.

Aluksella oli kolme yksipaikkaista Aichi Seiran -pommituslentovenettä. Niiden siivet, vakaajat ja peräsin voitiin taittaa runkoa vasten, jolloin paketti vei yhtä vähän tilaa kuin mitä potkurin halkaisija oli. Koneet olivat vesitiiviissä sylinterisäiliöissä joista ne voitiin pinta-ajossa ottaa esiin, taitella lentovalmiiksi ja singota katapultilla ilmaan. Koneet saatiin takaisin säiliöihinsä nosturilla.

Polttoainetta Sen-Toku-aluksilla oli riittävästi puolitoistakertaiseen maailmanympärimatkaan ja alus oli suurin sukellusvene ennen ydinkäyttöisten tuloa 15 vuotta myöhemmin.

Kohtalo salattiin

Sen-Toku -sukellusveneet ovat yhtä legendaarisia kuin japanilaiset maailman suurimmat taistelulaivat Yamato ja sen sisaralus Musashi. Kohtalokin oli yhtä surkea. Yamamoton tilaamista 18 Sen-Tokusta valmistui taistelukäyttöön vain kolme. Kun sota loppui, Yhdysvallat tutkia alukset ja päätti heti upottaa ne, etteivät tekniset tiedot olisi päätyneet Neuvostoliiton haltuun.

Laivasto väitti vuosia, ettei se tiedä missä ne ovat. Delgado löysi sukelluskellollaan I-400:n sisaraluksen 2005. Yhden sijainti on vielä salaisuus tai sitten se on oikeasti kateissa.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.