Japanin F-35A-hävittäjillä oli ongelmia jo ennen koneen putoamista – mereen pudonnutta hävittäjää etsitään kuumeisesti: "F-35A sisältää paljon salaista tietoa, josta muut voivat olla kiinnostuneita"

Japanissa etsitään yhä viime viikolla mereen pudonnutta huippumodernia F-35A-hävittäjää. Koneesta on löytynyt pari pientä palasta, mutta ei varsinaista hylkyä. Myös koneen lentäjä on yhä kateissa.

Koneen putoamisen syystä ei ole toistaiseksi tietoa eikä Japani ole perunut suunnitelmia yli sadan samanlaisen koneen hankkimisesta. Jo käytössä olevat 12 muuta F-35A-hävittäjää ovat kuitenkin toistaiseksi lentokiellossa.

F-35A-hävittäjillä paljon ongelmia jo ennen putoamista

Japanin puolustusministeriön mukaan viisi saman tyypin konetta oli joutunut palaamaan kaikkiaan seitsemän kertaa tukikohtaan kesken lennon kesän 2017 ja tämän vuoden alun välillä. Yhdessä tapauksessa kyse oli mittarivirheestä, kuudessa muussa osien vaihtamista vaatineesta teknisestä viasta.

Mereen pudonnut koneyksilö oli joutunut keskeyttämään lennon tällaisen syyn takia kahdesti. Kone todettiin tarkastusten ja korjausten jälkeen lentokuntoiseksi, mutta aiempien vikojen mahdollista yhteyttä turmaan tutkitaan.

Puolustusministeri Takeshi Iwayan mukaan hylyn löytäminen on tärkeää, koska F-35A sisältää paljon salaista tietoa, josta muut voivat olla kiinnostuneita.

Etsintöjä vaikeuttaa muun muassa se, etteivät koneen putoamispaikan tarkat koordinaatit ole selvillä. Meri oletetulla putoamisalueella on lähes kilometrin syvyinen.

Amerikkalainen Lockheed Martinin F-35 on yksi viidestä ehdokkaasta Suomen Hornet-hävittäjien seuraajaksi.


Lue myös:

    Uusimmat