Aurinko voi elvyttää Japanin "tarkka-ampujan" Kuussa, sanoo avaruusjärjestö

Näin Japanin SLIM-luotain lähti matkaan kohti kuuta syyskuussa 2023 0:38
Katso kuinka Japanin Slim-luotain lähti matkaan kohti kuuta syyskuussa 2023.

Japanin kuulaskeutujassa ilmennyt ongelma sen aurinkokennoissa voi vielä korjaantua, kertoo Japanin avaruusjärjestö Jaxa.

Slim-nimellä kulkeva alus laskeutui Kuuhun onnistuneesti perjantai-iltana Suomen aikaa, mutta Jaxan edustajien mukaan aluksen aurinkokennoissa oli kuitenkin ongelmia. Slim toimikin laskeutumisensa jälkeen akkuvoiman varassa.

Jaxa joutui sammuttamaan kuulaskeutujan vajaa kolme tuntia laskeutumisen jälkeen aluksen palautumisen mahdollistamiseksi, Jaxa kertoi tänään.

Alusta sammutettaessa perjantai-iltana noin kahdeksalta Suomen aikaa oli akussa tehoa jäljellä enää 12 prosenttia. Sammuttamisella haluttiin välttää tilanne, jossa laskeutujaa ei pystyttäisi enää käynnistämään uudelleen, Jaxa selitti.

Slim tulee aluksen englanninkielisestä nimestä Smart Lander for Investigating Moon.

Auringonvalon suunta voi ratkaista

Avaruusjärjestön mukaan aluksen aurinkokennot katsovat telemetriatietojen mukaan länteen päin, joten jos auringonvalo osuu Kuuhun lännestä, sähköntuotanto laitteessa aurinkokennojen avulla voi taas käynnistyä.

Parhaillaan Jaxa käy yksityiskohtaisesti läpi laskeutumisessa ennen aluksen sammuttamista kerääntynyttä teknistä ja kuvadataa, avaruusjärjestö sanoi. Tarkoitus on myös selvittää, onnistuiko kuulaskeutuja laskeutumaan 100 metrin säteelle aiotusta paikasta.

Kuulaskeutujan haluttiin laskeutuvan lähelle kraatteria, jonka pinnan uskotaan olevan Kuun kuoren alaisen syvän vaippakerroksen peittämä.

– Olemme helpottuneita ja innoissamme saatuamme vahvistuksen siitä, että dataa on onnistuttu saamaan paljon (laskeutumisen aikana), Jaxa sanoi.

Japanin avaruusjärjestö lisäsi aikovansa tiedottaa Slimin edesottamuksista vielä lisää myöhemmin tällä viikolla.

Lempinimeltään "tarkka-ampuja"

Slim laukaistiin syyskuussa ja se sai jo ennen sitä lempinimen tarkka-ampuja, koska sen tarkoituksena oli laskeutua vain sadan metrin päähän kohteestaan. Yleensä laskeutumisalueiden koot ovat laajempia.

Kuuhun on kohdistunut viime vuosina uudelleensyttynyttä kiinnostusta sekä julkisten avaruusjärjestöjen että yksityisten yritysten taholta.

Laskeutuminen Kuun pinnalle on erittäin haastavaa, joten siltä osin Japani voi olla tyytyväinen jo laskeutumisen onnistumiseen.

Tätä ennen vain Intia, Kiina, Venäjä ja sen edeltäjä Neuvostoliitto sekä Yhdysvallat ovat onnistuneet laskeutumaan Kuuhun.

Lue myös:

    Uusimmat