Lähes napakymppi! Japanin kuulaskeutuja osui hämmentävän tarkasti kohteeseensa

Näin Japanin SLIM-luotain lähti matkaan kohti kuuta syyskuussa 2023 0:38
Katso kuinka Japanin Slim-luotain lähti matkaan kohti kuuta syyskuussa 2023

Slim-alus laskeutui vain 55 metrin päähän kohteestaan, kun normaali laskeutumisalue on jopa useita kilometrejä.

Japanin kuualus onnistui viime viikolla laskeutumaan Kuuhun, Japanin avaruusjärjestö (Jaxa) kertoi tiedotustilaisuudessaan. Japanista tuli vasta viides valtio, joka on onnistunut kuulaskeutumisessa.

Slim-nimellä kulkeva alus laskeutui vain 55 metrin päähän kohteestaan. Normaalisti laskeutumiskohteet ovat useiden kilometrien kokoisia.

Alus kärsi viime hetken moottoriongelmista laskeutumisensa aikana. Ilman näitä se olisi voinut laskeutua vieläkin lähemmäs kohdettaan.

Myöskään Slimin aurinkokennot eivät tällä hetkellä toimi. Toiveena kuitenkin on, että Auringon kulman muuttuessa auringonvalo osuu kennoihin, jonka jälkeen alus voidaan uudelleenkäynnistää. Aurinkokennot osoittavat länteen, joten alus voidaan parhaimmassa tapauksessa käynnistää uudelleen jo 1. helmikuuta.

Slim toimi laskeutumisensa jälkeen muutaman tunnin akkuvirran varassa, mutta Jaxa päätti sammuttaa sen, kun akuissa oli 12 prosenttia jäljellä. Ennen sammutusta Jaxa onnistui kuitenkin keräämään teknistä ja kuvallista dataa aluksen laskeutumisesta ja Kuun pinnasta. Järjestön toiveena on, että analysoimalla kerättyä aineistoa voitaisiin saada tietoa Kuussa mahdollisesti olevista vesiresursseista.

Alus onnistui myös lähettämään kaksi luotainta, joista toisen tarkoituksena on kulkea pitkin Kuun kamaraa ja kerätä dataa. Toinen luotain on puolestaan varustettu lähettimellä.

Lue myös:

    Uusimmat