Janne Jaakkolasta tulee uusi Puolustusvoimien komentaja

Puolustusvoimien uudeksi komentajaksi nousee Puolustusvoimien strategiapäällikkö, kenraaliluutnantti Janne Jaakkola, 56. 

Presidentti Sauli Niinistö päätti nimityksestä hetki sitten tasavallan presidentin esittelyssä valtioneuvostossa.

Puolustusvoimien nykyinen komentaja, kenraali Timo Kivinen jää eläkkeelle 31. maaliskuuta.

Janne Jaakkola on työskennellyt strategiapäällikkönä viime vuodesta alkaen. Sitä ennen hän oli Pääesikunnassa ensin logistiikkapäällikkönä (2018–20) ja sen jälkeen suunnittelupäällikkönä (2021–22).

STT:n viime vuonna käymissä taustakeskusteluissa Jaakkola keräsi poikkeuksellisen myönteisiä arvioita: vakaa, terävä, huumorintajuinen, helposti lähestyttävä, "jäätävän pätevä", "se, jota mieluiten seuraisin sotaan (jos pitäisi)", fiksu ja tekee itse paljon.

– En ole koskaan kuullut kenenkään sanovan Jaakkolasta huonoa, kertoi yksi lähteistä.

Toisen lähteen mukaan Jaakkola voisi olla "uuden ajan komentaja", joka ei keskitä päätöksentekoa niin paljon itselleen kuin Kivinen.

Kosovossa ja Afganistanissa

Jaakkolalla on kansainvälistä kokemusta kriisinhallintatehtävistä Kosovossa (2003) ja Afganistanista (2009). Vuosina 2000–01 Jaakkola suoritti yleisesikuntaupseerikurssin Forsvarets stabsskolessa Norjassa.

Jaakkola työskenteli 1990-luvulla muun muassa opetusupseerina ja komppanian päällikkönä laskuvarjojääkärikoulussa. Vuosina 2004–07 hän toimi silloisen Puolustusvoimien komentajan, amiraali Juhani Kaskealan adjutanttina. Tästä tehtävästä Jaakkola siirtyi pataljoonan komentajaksi Utin jääkärirykmenttiin.

Jaakkolalla on myös kamppailu-urheilutaustaa. Hän osallistui ja läpäisi Suomen ensimmäisen krav maga -ohjaajakurssin vuonna 1996. Samalla kurssilla ollut Combat Academy of Finlandin perustaja Ari Vargman luonnehtii Jaakkolaa särmäksi ja mukavaksi.

– Komentajavalinta menee oikeaan osoitteeseen, Vargman sanoo.

Jaakkola on syntynyt Vehmaalla vuonna 1967. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Tuureporin lukiosta Turusta vuonna 1986. Jaakkolan perheeseen kuuluu vaimo ja yksi lapsi.

Lue myös:

    Uusimmat