Jani keräsi roskia rannalta ja järkyttyi – nyt miehellä on painavaa sanottavaa kalastajille: "Ajatelkaa nyt muitakin kuin itseänne"

Jani keräsi roskia rannalta ja järkyttyi – nyt miehellä on painavaa sanottavaa kalastajille 0:16

Helsinkiläinen Jani Saarilehto keräsi kolmen viikon ajan roskia kalastajien suosimalta Tokoinrannalta. Myös itse aktiivisesti kalastava Saarilehto järkyttyi lopputuloksesta.

Jani Saarilehto päätti lokakuussa ryhtyä keräämään roskia Helsingin Tokoinrannassa. Samassa paikassa, jossa hän käy itsekin kalassa.

– Yhtenä päivän vaan innostuin keräilemään. Kun kalastajat häipyivät marraskuussa, niin lopetin itsekin keräilemisen, kuvailee Saarilehto MTV Uutisille. 

Keräily kesti kolmen viikon ajan lokakuun puolivälin tienoilta marraskuun alkupuoliskolle. Lopputulos on hätkähdyttävä.

Satoja metrejä siimaa

Saarilehdon 50 metrin rantapätkältä keräämät roskat sisältävät monta sataa metriä kuitusiimaa ja monia kappaleita pehmovieheitä, eli niin kutsuttuja jigejä. Joukossa on esimerkiksi myös tarvikepusseja.

– Tuo siiman määrä yllätti – sitä oli valtavasti. En tajunnut, että sitä voi olla noin paljon, Saarinen sanoo.

Saarilehto muistuttaa, että roskaamisesta voi olla paljon haittaa linnuille ja esimerkiksi koirille. Hän huomauttaa, että rannalla on lukuisia roskakoreja – jätteet on hylätty rannalle laiskuuden takia.

– Kalamiehet voisivat olla vähän vastuullisempia. Ei tarvitse kuin yhden koiran käpälän mennä verille, niin se on jo iso vahinko. Ympäristöäkin ajatellen vähemmän roskaton ympäristö olisi hieno asia, hän sanoo. 

Painavaa sanottavaa

Saarilehto kertoo, että on puhunut asiasta jo aikaisemmin muiden kalastajien kanssa.

– Olemme keskustelleet aikaisemminkin näistä kalastuslain ja hyvän etiketin vastaisista asioista muiden kalamiesten kanssa, hän muistuttaa.

Saarilehto toki muistuttaa, että kaikki kalamiehet eivät roskaa. Hänellä on kuitenkin painavaa sanottavaa jätteensä maahan hylkääville kalastajille.

– Ajatelkaa nyt muitakin kuin itseänne, hän toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat