Jan Vapaavuori: Sote-uudistuksen sorvaus pelkkää poliittista teatteria – "potilas saattohoidossa, mutta omaiset kuvittelevat, että tapahtuisi ihmeparantuminen"

Jan Vapaavuori: Sote-uudistuksen sorvaus on taantunut poliittiseksi teatteriksi 7:50

Hallituksen sote- ja maakunta-uudistusta valmistellaan yhä täyttä häkää, vaikka sen läpimenoon ei tunnu uskovan enää kukaan. Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa pohdittiin, onko kyseessä pelkkä poliittinen teatteri.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) toteaa, että on ennustanut sote- ja maakuntauudistuksen kaatumista jo pari vuotta. Vapaavuori on tunnettu sote-uudistuksen kriitikkona.

– Tämä uudistus olisi ollut kaikkinensa niin huono, että on se omalta osaltaan juhlan paikka, Vapaavuori kommentoi uudistuksen mahdollista kaatumista.

Hän näkee äärimmäisen epätodennäköisenä, että asia enää etenisi. Vapaavuoren mielestä joka päivä käy entistä ilmeisemmäksi, ettei uudistusta saada valmiiksi.

– Ikään kuin olisi potilas saattohoidossa, mutta vielä omaiset kuvittelevat, että tapahtuisi ihmeparantuminen, Vapaavuori letkauttaa.

Miksei peliä sitten vihelletä poikki?

– Jotenkin tuntuu siltä, että tässä pelataan vain sitä Mustaa Pekkaa, että kenen sylissä se on sitten, kun se räjähdys tapahtuu, Vapaavuori sanoo.

Hänestä toteaa, että on surullista, jos iso osa poliittisesta järjestelmästä pelaa tällaista peliä.

– Rupeaa muistuttamaan enemmän itämaista basaaria kuin sivistysvaltion parlamenttia, Vapaavuori tviittasi viime viikolla.

Mutta kuinka kunniallista on hänen oma toimintansa? Vapaavuorta on kritisoitu muun muassa siitä, että hän asemoi itsensä kaikkien muiden yläpuolelle sen sijaan, että keskittyisi Helsingin asioihin.

– On hämmentävää ajatella, etteikö pääkaupungin pormestari saisi ottaa osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun silloin, kun tehdään maan historian suurinta hallintoreformia, joka erittäin suurella tavalla vaikuttaa kaikkien kaupunkien ja kuntien elämään, Vapaavuori vastaa. 

Samaan aikaan kymmenet päiväkodit ovat toimineet ilman asianmukaisia lupia Helsingissä

Helsingissä on löydetty useita ilman asianmukaisia lupia toimineita päiväkoteja. Vapaavuoren mukaan vastaavia tapauksia on vähintään 20. Asiasta on aloitettu laaja selvitys, joka on yhä kesken.

– Meillä on jopa 600 päiväkotia tässä kaupungissa. Nyt käydään ne kaikki perusteellisesti ja huolellisesti läpi, Vapaavuori toteaa.

Vapaavuori myöntää mahdolliseksi, että kaupunki on päiväkotipulassa joustanut lupakäytännöissä. Osa päiväkodeista on toiminut ilman asianmukaisia lupia vuosien ajan.

Lue myös:

    Uusimmat