Jan Vapaavuori MTV Uutisille: Toivon Sanna Marinin lopettavan lasten ja nuorten syyllistämisen – "Se ei perustu mihinkään faktoihin"

3:45
Katso koko haastattelu videolta!

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) mielestä Sanna Marinin (sd.) pitää pystyä todistamaan, että esimerkiksi lasten ja nuorten harrastusten uudelleenkäynnistämisellä olisi ollut merkittävää vaikutusta tartuntatautilukuihin.

Hallitus kertoi eilen tiedotustilaisuudessa uusista koronatoimista, poikkeusolojen toteamisesta ja edessä olevasta kolmen viikon sulkutilasta.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan osasyy sille, että koronaviruksen brittimuunnos on päässyt leviämään, on rajoituksen etukäteinen purkaminen.

Marinin kommentin on ymmärretty viitanneen etupäässä pääkaupunkiseutuun ja esimerkiksi päätökseen avata lasten ja nuorten harrastustoimintaa tammikuun lopussa uudelleen.

– Pääministeri on tässä yksiselitteisesti väärässä. Siitä ei ole mitään näyttöä, se ei perustu mihinkään faktoihin. Se on syyllistämistä, jonka toivon hänen lopettavan, Vapaavuori sanoo MTV Uutisille.

Pormestari Vapaavuoren mielestä todistustaakka siitä, että lasten ja nuorten harrastusten jälleenavaaminen olisi kiihdyttänyt merkittävästi viruksen leviämistä, on pääministerillä.

– Minä väitän, ettei ole mitään faktaa, mitään dataa, joka todistaisi, että näin on. Ennemminkin se joka väittää, että näin olisi, hänen pitää pystyä se todistamaan.

Vapaavuori: Vaikutus on vain marginaalinen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri vastusti rajoitusten purkamista, kun harrastukset avattiin uudelleen.

Vapaavuori ei kuitenkaan usko yhdenkään asiantuntijan Suomessa olevan nyt sitä mieltä, että kasvaneiden tartuntatautilukujen taustalla olisi harrastusten rajattu avaaminen.

Koronaluvut lähtivät Vapaavuoren mukaan kasvuun jo ennen harrastusten avaamista.

Esimerkiksi se, ettei rajoja ole pystytty tilkitsemään, on Vapaavuoren mielestä vaikuttanut selvästi enemmän.

– [Harrastusten avaamisen] vaikutus on joka tapauksessa hyvin marginaalinen. On selvää, että monet muut tekijät ovat olennaisesti, kymmenkertaisesti, satakertaisesti, vahvemmin vaikuttaneet siihen, että tilanne on päässyt heikentymään.

"Toivoisin, että meillä voisi olla parempaa vuorovaikutusta"

Eilisillan A-studiossa Vapaavuori ei ollut erityisen ilahtunut siitä, että perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi yllättäen suorassa lähetyksessä aikovansa lähettää kunnille ohjauskirjeen rajatestaukseen liittyen.

Koronakriisin aikana Vapaavuori on ollut julkisuudessa usein hyvin kriittinen hallitusta, etenkin pääministeri Marinia ja ministeri Kiurua kohtaan.

Helsingin kaupungin johtajan ja Suomen hallituksen avainministerien väleissä riittää parannettavaa.

– Toivoisin, että meillä voisi olla parempaa säännöllisempää asiakysymyksiin perustuvaa vuorovaikutusta, Vapaavuori miettii.

– Helsinki on maan ylivoimaisesti suurin kaupunki. Meillä on selvästi eniten tartuntatapauksia. Uskon, että olisi myös valtiovallan etu, että käytäisiin parempaa, aidompaa vuorovaikutusta pääkaupungin ja muitten isojen kaupunkien kanssa siitä, miten tätä kriisiä hoidetaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja