Marin sivalsi kuntia varautumattomuudesta koronaan, nyt Vapaavuori vastaa MTV:lle: Suojavarusteita kuluu normaalioloja enemmän ja ministeriön ohjeet epäselviä

4:31
Näin Vapaavuori arvioi koronaviruksen jälkeistä aikaa 7. huhtikuuta.

MTV:n Uutisextrassa vieraillut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kiistää pääministeri Sanna Marinin (sd.) syytökset kuntien heikosta varautumisesta. Hän puolestaan syyttää hallitusta huonosta yhteydenpidosta sekä sosiaali- ja terveysministeriötä epäselvistä ohjeista. 

Pääministeri Marin syytti eilen osaa kunnista siitä, että niillä ei ollut asianmukaista 3-6 kuukauden normaalikäyttöä vastaavaa varastoa vaan vierittävät syytä hallitukselle. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoo, että tästä ei ole kysymys vaan siitä, että suojavarusteita kuluu valtavasti.

– Pelkästään Helsingin kaupungilla on 250.000 kotihoidon asiakaskäyntiä kuukaudessa ja näissä ei normaalioloissa käytetä hengityssuojaimia, mutta koronaoloissa pitäisi käyttää. Tästä aiheutuu se, että vaikka kaikki ovat varautuneet oikein niin suojaimet loppuvat kesken, sanoo Vapaavuori MTV Uutisten haastattelussa.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi eilen tiedotustilaisuudessa, että suojaimia on käytetty liikaa potilasmääriin nähden. Vapaavuori taas syyttää ministeriötä epäselvistä ohjeista.

– STM:stä tulee varsin paljon erilaisia ohjeita, joita on joskus vaikea tulkita. Jotkut ovat sellaisia, että suojaimia pitäisi käyttää jokaisessa paikassa ja jotkut toiset ovat vähän väljempiä. Tämäkin korostaa sitä, että parempaa kansallista keskusteluyhtettä tarvittaisiin, sanoo Vapaavuori.

Vapaavuori on vaatinut parempaa yhteydenpitoa hallitukselta. Hän myöntää, että ainakin kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) on yrittänyt.

– Pieniä viitteitä on siitä, että keskusteluyhteyttä olisi enemmän, mutta kyllä meillä vielä pitkä matka on. Ehkä tässä voi julkisestikin kiittää ministeri Paateroa siitä, että hän kävi kierroksen isoimpien kaupunkien kesken ennen kehysriihtä. Ei se näyttänyt hirveästi vaikuttavan hallituksen päätöksiin, mutta kuitenkin tällaista keskustelua haluttiin käydä, sanoo Vapaavuori.

Hallituksesta sanotaan, että yhteyttä on pidetty ja ihmetellään Vapaavuoren arvostelua.

Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren koko haastattelu nähdään lauantaina 11.4. MTV3-kanavalla kello 19.10 ja MTV-palvelussa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja