Mainos

Jan Vapaavuori: "Mitä köyhempi ja pienempi kunta, sitä isompi intressi, että Helsinki pärjää"

11:00

Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren mielestä suurilla kaupungeilla on velvollisuus vetää muuta Suomea perässään. Maakuntauudistusta hän kritisoi silti voimakkaasti.

– Mitä köyhempi ja pienempi kunta, sitä isompi intressi, että Helsinki pärjää, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori näpäyttaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Provokatiivisella heitollaan Vapaavuori viittaa kuntien väliseen verotulotasaukseen, jota Helsinki maksaa muulle maalle yhteensä 300 miljoonaa euroa ensi vuonna.

Hän huomauttaa, että näin pitääkin olla. Suurilla kaupungeilla, erityisesti pääkaupungilla, on hänestä velvollisuus vetää muuta Suomea perässä, ja vastakkainasettelun Helsingin ja muun Suomen välillä voisi lopettaa.

Vastakkainasettelua on syntynyt erityisesti maakuntauudistuksen vuoksi, jota Vapaavuori on kritisoinut.

– En ole asiassa yksin muuta maata vastaan. Kun suurimpien kaupunkien kaupunginjohtajat olivat koolla, kaikki olivat samaa mieltä. Vantaan eläkkeelle jäävä kaupunginjohtaja Kari Nenonen totesi kauhulla odottavansa maakuntauudistusta ja en ole kovin eri mieltä.

– Käsittämätöntä, että tehdään uudistusta, joka menee kaikkia kansainvälisiä trendejä vastaan, Vapaavuori ihmettelee.

Vapaavuori korostaa kiertäneensä elinkeinoministerinä ympäri Suomea ja arvostavansa eri alueiden vahvuuksia. Vaikka alueiden erilaisuutta korostetaan juhlapuheissa, Vapaavuoren mukaan se ei uudistuksessa näy.

– Nyt ajetaan mallia, jossa kaikki pannaan samaan muottiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.