Suurten kaupunkien johtajat keskustelivat yhteisistä tavoitteista – vielä ei terveisiä hallitukselle

Kaupunkien ja maaseudun välisen vastakkainasettelun lietsomista, kapinaliike hallituspolitiikkaa vastaan – vai kenties luonteva keskustelufoorumi pienten kuntien sankasta joukosta erottuvalle porukalle?

Suomen 21 suurimman kaupungin johtajat Helsinkiin kutsunut pääkaupungin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) vakuutteli tänään työillallisen alla, että kapinoinnista ei ole kyse. Ei, vaikka kaupunkien merkitystä koko maan kannalta ei hallituksessa hänestä ymmärretäkään.

– Meillä on yhteinen huoli siitä, että kaupungistumisen merkitystä ei ole Suomessa täysin ymmärretty. Ei ole ymmärretty, kuinka paljon uusia mahdollisuuksia ja toisaalta uusia lieveilmiöitä ja uhkia se tuo, sanoi Vapaavuori, joka on toivonut kaupunkien jatkavan säännöllisiä tapaamisia.

Jo aiempien kannanottojen valossa on selvää, että esimerkiksi pääministeripuolue keskustan vaalima maakuntauudistus ei ole ainakaan kaikkein suurimpien kaupunkien mieleen. Vapaavuori ei suoraan vastannut kysymykseen siitä, odottaako hän uudistuksen vastaiseen rintamaan uusia nimiä illan jälkeen.

– On varmasti selvää, että 21:n joukossa on muitakin, jotka suhtautuvat siihen (uudistukseen) kriittisesti, mutta sitten on varmasti myös kaupunkeja, jotka näkevät asian toisin. Varmasti on alueita, joille maakuntahallinto sopii hyvinkin.

Vapaavuori uskoo, että paljon yhteisiä intressejä on löydettävissä, vaikka koollekutsutut kaupungit eroavat suuresti esimerkiksi asukaslukunsa ja vetovoimansa puolesta.

Ei vielä terveisiä hallitukselle

Vaikka alueet ovat erilaisia, keskuskaupunkien rooli on samankaltainen, summasi Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry aiemmin tänään.

– Kaupungeilla on seudullisen ja alueellisen moottorin tehtävä, joka on tärkeä koko aluekehityksen kannalta. Tässä ei ole kyse vastakkainasettelusta, Häyry sanoi.

Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen pohdiskeli, että jos kaupungeille löydetään erilaisia profiileja, niiden ei tarvitse taistella kaikesta keskenään. Hän arveli, että esimerkiksi alueellistamiskysymykset voisivat puhuttaa.

– Meillä ihmetellään, miksi valtionhallinnon pitää aina kasvaa vain Helsingissä.

Työllisyys- ja yrityspalvelut Lotvonen näkisi mielellään kaupunkien vastuulla. Näiden palveluiden hoidossa olisikin korjattavaa, sanoo Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen.

– Nyt niitä hoidetaan niin luokattomasti. On liikaa sidosryhmiä, joiden välillä lainsäädäntö jo kieltää tietojen vaihdon, Karjalainen kuvaili.

– En ota kantaa kenen näitä pitäisi hoitaa, mutta totean, että keskuskaupungeilla olisi kyllä resurssit.

Vapaavuoren mukaan kokouksesta ei ole luvassa konkreettisia terveisiä esimerkiksi hallitukselle, sillä sellaisten laatiminen olisi vaatinut erilaista valmistelua.

Lue myös:

    Uusimmat