Mainos

"Ihmisiä muuttaa kaupunkeihin kaksikerroksisen linja-auton verran päivittäin" – Kaupunginjohtajat huolissaan maakuntauudistuksesta

7:01

Suomen 21 suurimman kaupungin johtajat kokoontuvat tänään Helsingissä keskustelemaan kaupunkien asemasta. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kutsui tapaamisen koolle koska katsoo, ettei maan hallitus ymmärrä kaupunkien merkitystä.

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujulan mukaan kaupunkialueille muuttaa päivittäin ihmisiä kaksikerroksisen linja-auton verran ja asiaan pitää ehdottomasti reagoida.

– Tänään keskustellaan esimerkiksi siitä, että onko suunniteltu maakuntauudistus oikea tapa reagoida kaupungistumiseen. Kaupunkien pitää saada uudistuksessa mahdollisuudet päästä kehittämään omaa toimintaansa, Ujula sanoo.

Salon kaupunginjohtaja Lauri Inna totesi haastattelussa olevansa huolissaan kaupunkien kyvystä reagoida tulevaisuuden haasteisiin uudistuksen jälkeen.

– Salon kokoisessa kaupungissa 3000 vakituisesta työntekijästä 1400 muuttaisi maankuntaan töihin ja vain reilu puolet jäisi. Kaupunkien palveluntuotantokoneistoilta ollaan viemässä harteita pois.

STT:n haastattelema Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry pitää Vapaavuoren aloitetta myönteisenä ja arvioi, että kaupunkipolitiikka on jäänyt viime aikoina varjoon. Häyryn mielestä tarvittaisiin toimia, joilla kaupunkien asemaa aluekehityksen vetäjinä vahvistetaan.

– Kaupungeilla on seudullisen ja alueellisen moottorin tehtävä, joka on tärkeä koko aluekehityksen kannalta. Tässä ei ole kyse kyse vastakkainasettelusta. Alueet ovat erilaisia, mutta keskuskaupunkien rooli samankaltainen.

Sote- ja maakuntauudistukset aiheuttavat kaupungeille myös uusia haasteita. Investointitarve kasvaa, mutta kyky tehdä investointeja vähenee.

Häyry ennakoi, että päivän tapaaminen voi saada jatkoa säännöllisten tapaamisten muodossa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.