Jalkaterapeutti: Nämä tekijät altistavat vaivaisenluulle

Vaivaisenluut jalkojen kiusana 24:46

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut jalkaterapeutti Hannu Mattila kertoi, että vaivaisenluu on jopa 10 kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä.

Vaivaisenluulle altistavia tekijöitä ovat erityisesti vääränlaiset jalkineet, sanoo Hannu Mattila. Erityisesti korkeakorkoiset ja kapeakärkiset kengät on yhdistetty vaivaisenluun esiintymiseen.

– Sen lisäksi jalkaterän anatomisessa rakenteessa, mittasuhteissa, nivelten löysyydessä ja oikeastaan koko alaraajan toiminnallisessa tilassa ja lihasvoimissa, hermoston toiminnassa on havaittu olevan altistavia tekijöitä vaivaisenluulle, Mattila sanoi lähetyksessä.

Vaivaisenluu myös periytyy yleensä vahvasti sukupolvelta toiselle.

– Monella on synnynnäinen taipumus, jopa 80 prosentilla. Yleensä asiakas kertookin, että äidillä tai mummolla on ollut sama ongelma.

Vaivaisenluut ovat hyvin yleinen vaiva erityisesti länsimaisissa kulttuureissa. Esiintyvyys on myös suurempaa naisten keskuudessa, Mattila sanoo.

– Suomessa arviolta noin kolmannes kärsii jonkinasteisesta vaivaisenluusta. Esiintyvyys lisääntyy, mitä vanhemmasta ikäryhmästä puhutaan. 60 vuotta täyttäneillä naisilla voidaan sanoa, (että) jo noin 40-50 prosentilla on jonkinasteinen vaivaisenluu. Naisilla se onkin noin 10 kertaa yleisempää kuin miehillä.

Mitä oireita vaivaisenluusta kärsivällä on? Kuinka vaivaisenluuta hoidetaan? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat