Jalkapallon superturnaukseen pinkki kortti – edellinen kokeilu haudattiin vähin äänin

Kesä-heinäkuussa pelattavassa jalkapallon Etelä-Amerikan mestaruusturnauksessa Copa Americassa otetaan käyttöön pinkki kortti, joka on täysin uusi tuttavuus futisareenoilla.

Pinkkiä korttia ei ujuteta keltaisen ja punaisen lisäksi ottelun erotuomarin taskuun, vaan sen ottavat käyttöön pelaavat joukkueet.

Kortti on tarkoitettu mahdollisten päävammojen tunnistamiseen. Mikäli kentällä osuman saaneella pelaajalla epäillään aivotärähdystä, joukkueet voivat vaihtopenkiltä näyttää pinkkiä korttia ottelun neljännelle erotuomarille. Näin aivotärähdykseen liittyvä pelaajavaihto on mahdollinen normaalisti käytössä olevien viiden vaihdon lisäksi.

Pinkillä kortilla ulos pelistä vaihdettu pelaaja ei voi palata takaisin, vaikka hänet todettaisiin pelikuntoiseksi ottelun aikana. Pelaaja käy kortin käytön jälkeen läpi lääkärin arvioinnin.

Copa American jälkeen pinkin kortin on tarkoitus tulla käyttöön laajemmin muissa jalkapalloturnauksissa ja -sarjoissa.

Aiemmin jalkapallon säännöistä päättävä IFAB kokeili sinisen kortin käyttöä. Sen avulla tuomarilla oli mahdollisuus rangaista tahallisen tai taktisen virheen tekijää kymmenen minuutin jäähyllä. Huippuvalmentajien raju vastustus sai IFAB:n vetäytymään hankkeesta nopeasti.

Lähteet: talkSPORT, BBC

Lue myös:

    Uusimmat