Mainos

Jalkapallon MM-finaali pelataan kullatulla stadionilla – jättiareena ja ympäröivä kaupunki maksavat järkyttävät 40 miljardia euroa

0:37
Qatarin jalkapallon MM-kisojen päänäyttämöstä julkaistiin havainnekuvaa.

Qatarissa järjestettävien vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen tulevana finaalin näyttämönä toimiva stadion on hulppea. Kultaisen areenan ja ympärillä olevan kaupungin rakentaminen maksaa jopa 40 miljardia euroa. Kisojen rakennustöissä on arvioiden mukaan kuollut yli tuhat ihmistä.

Finaalin näyttämöstä julkaistiin viikonloppuna hulppeita havainnekuvia. Sportbladetin mukaan stadionille mahtuu 80 000 katsojaa ja se on päällystetty kokonaan kullalla. Inspiraationa rakennelman muodolle toimivat BBC:n mukaan Lähi-idässä käytettävät kulhot.

Areena on yksi kisoihin rakennettavasta kuudesta stadionista ja sen on tarkoitus valmistua vuoteen 2020 mennessä. 

Business Insider arvioi vuonna 2014, että areenan ja sitä ympäröivän Lusailin kaupungin rakentaminen maksaa noin 40 miljardia euroa. Lusailiin kaavailtiin tuolloin muun muassa kahta satamaa ja golfkenttää. Lusail sijaitsee 15 kilomerin päässä Qatarin pääkaupunki Dohasta.

Kullattu stadion saa uuden käyttötarkoituksen MM-kisojen jälkeen. BBC:n mukaan kaikki katsomon istuimet poistetaan ja tilalle rakennetaan kouluja, asuntoja, kauppoja ja kahviloita.

Qatarin MM-kisojen rakennustyöt ovat herättäneet paljon keskustelua, sillä Washington Postin mukaan vuonna 2015 rakennustöissä oli kuollut jo 1200 ihmistä. Turvajärjestelyjä on kuvailtu olemattomiksi, ja työntekijät tekevät 72-tuntisia viikkoja. Kansainvälistä jalkapalloliitto Fifaa syytettiin korruptiosta, kun se myönsi kisat lähes vailla jalkapallohistoriaa olevalle Qatarille.

Qatarin MM-kisat alkavat 21. marraskuuta 2022. Finaali pelataan 18. joulukuuta eli tasan neljän vuoden päästä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja