Jalkapallon EM-kisojen siirtäminen maksoi satoja miljoonia euroja – näin tappiot vaikuttavat myös Suomen pottiin

Uefa päätti siirtää jalkapallon EM-kisoja vuodella koronaviruksen takia – Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti:"Haluttiin pitää huolta sekä katsojien että pelaajien terveydestä" 4:34
Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kertoo mietteensä jalkapallon EM-kisojen siirtymisestä.

EM-kisojen siirtämisestä vuodella eteenpäin tulee Uefalle mittava lasku.

Palloliiton puheenjohtaja ja Uefan talouskomiteassa istuva Ari Lahti kertoo, että EM-kisojen siirtämisen lähettämä taloustsunami voi vaikuttaa myös Suomen jalkapalloilun käytettävissä olevaan rahoitukseen.

–  Pidemmällä aikavälillä sillä saattaa olla jotain vaikutuksia, jos lasku kasvaa tästä kovin suureksi. Siitä ei ole vielä tarkkoja arvioita, mutta helpolla puhutaan sadoista miljoonista, mitä tämä siirto maksaa, Lahti myöntää MTV Urheilulle.

Miesten EM-kisoihin ensi kertaa historiassaan selviytynyt Suomi saa Lahden mukaan toki sovitut osallistumispalkkiot Uefalta. Pelkästä osallistumisesta on luvassa 9,25 miljoonaa euroa. Koko kisojen tuotoista jokaiselle osallistujamaalle turnauksen jälkeen jyvitettävä potti jää sen sijaan nyt todennäköisesti odotettua pienemmäksi. EM-kisamaiden liitoille maksetaan kisojen jälkeen osuuksia turnauksen tuottopotista seuraavien vuosien aikana.

Uefa ennusti ennen koronaviruksen leviämisen pakottamaa siirtoa, että se tekee EM-kisoilla peräti miljardin euron voiton. Nyt tuohon tuotto-odotukseen on tulossa satojen miljoonien eurojen lovi.

Tuota lovea Euroopan jalkapallon kattojärjestö voi yrittää paikata vaatimalla korvauksia jäsenseuroiltaan, joille vapautui EM-kisojen siirtämisen vuoksi aikaa pelata nyt keskeytyksissä olevat kaudet loppuun kesällä. Toisaalta myös Uefa sai siirrolla tilaa omille kilpailuilleen Mestarien liigalle ja Eurooppa-liigalle.

Urheilusivusto The Athleticin lähteiden mukaan Uefa aikoo vaatia jäsenseuroiltaan yhteensä 300 miljoonan euron kompensaatiota kisojen siirrosta. Summa perustuu uutisen mukaan suoraan siirtämisestä koituviin kokonaiskustannuksiin.

Suomen Palloliiton talouteen vaikuttavat myös yhteistyökumppanuudet, joita oli rakennettu suurelta osin ensi kesän EM-kisat mielessä. Nyt myös sponsoreiden niin kuin kannattajien kärsivällisyyttä koetellaan.

–  Me olemme olleet jo yhteydessä suurimpiin yhteistyökumppaneihin ja ollaan saatu ihan hyvää palautetta siitä, että ollaan oltu aktiivisia. Yhteistyökumppaneille kuvittelisin, että tässä on tietynlainen etu siitä, että Huuhkajat kiinnostaa varmasti ensi vuoden kesään saakka. Toki moni oli varmasti järjestänyt matkoja ja kutsunut vieraita. Se on harmi, että niitä joudutaan sitten perumaan. Nyt on sitten hyvin aikaa suunnitella vuoden päähän niitä reissuja, Lahti tuumaa.

Lue myös:

    Uusimmat