Jalkapalloilijoiden masennustilastossa raju piikki – pelaajien edustaja korjaa syvään juurtuneita väärinkäsityksiä

Jalkapallon kansainvälinen pelaajayhdistyksen kattojärjestö FIFPRO kertoo masennusta ja ahdistusta kärsivien pelaajien määrän olevan jyrkässä nousussa. Tilastopiikki ilmeni sen jälkeen, kun koronaviruspandemia pysäytti urheilun maaliskuussa.

Kattojärjestön mukaan 22 prosenttia tutkimukseen osallistuneista naisista ja 13 prosenttia miehistä raportoi masennuksen diagnoosin täyttävistä oireista, kuten kiinnostuksen, ruokahalun, energian ja itseluottamuksen puutteesta.

Joulukuussa ja tammikuussa tehty vastaava tutkimus antoi naisten osuuden lukemaksi kuusi prosenttia ja miesten 11.

– Yhtäkkiä nuoret mies- ja naisjalkapalloilijat joutuvat selviytymään sosiaalisesta eristäytymisestä, työelämän keskeytymisestä ja epävarmasta tulevaisuudesta, FIFPRO:n terveydenhoidon johtaja Vincent Gouttebarge sanoi.

– Tämä on suuren epävarmuuden aikaa pelaajille ja heidän perheilleen tulevaisuuden turvattomuuden ja sosiaalisen eristäytymisen vuoksi.

FIFPRO kertoo, että yhteistyössä Amsterdamin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa toteutettu tutkimus käsitti 1134 miespelaajaa, joiden keski-ikä oli 26 vuotta. Tutkimukseen osallistui 468 naista ja heidän keski-ikänsä oli 23 vuotta. Pelaajia oli edustettuna 16 eri maasta.

80 prosenttia vastaajista kertoi myös mahdollisuudesta saada maidensa pelaajayhdistysten kautta tarvittaessa apua ja tukea mielenterveyteen liittyvissä asioissa.

– Olemme hyvin tietoisia, että tämä heijastelee laajempaa ongelmaa yhteiskunnassa. Emme ajattele tilanteen olevan jäsenillämme vakavampi muihin ihmisiin verrattuna, kattojärjestön pääsihteeri Jonas-Baer Hoffmann sanoi.

– Jalkapalloilijat ovat ihmisinä muuhun yhteiskuntaan verrattuna samankaltaisempia kuin suurin osa ihmisistä ajattelee. Se johtuu väärinkäsityksistä pelaajien elämäntapoihin liittyen.

Pääsihteeri haluaa kumota jalkapalloilijoiden taloudelliseen perustaan liittyviä virheellisiä oletuksia.

– Keskimääräinen sopimuksen pituus on alle kaksi vuotta ja keskimääräiset tulot ovat lähellä yleisiä palkkatasoja. Monet pelaajat ovat uskomattoman riippuvaisia jalkapallotaidoistaan, eivätkä he ole valmistautuneet, mitä tapahtuisi peliuran jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat