Jäitkö sinäkin ilman omenasatoa? Tässä syy!

Monet taloudet ovat jääneet tänä vuonna ilman omenasatoa. Kotipihojen omenapuut ovat kärsineet niin koleasta alkukesästä kuin hedelmäpuiden taudeistakin.

Kotipihojen omenasato on jäänyt tänä vuonna niukaksi. Vahinkoa ovat aiheuttaneet erityisesti pihlajanmarjakoi ja omenarupi, kertoo Hedelmän ja Marjainviljelijöiden liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo.

Omenasato ei ole ollut tänä vuonna kiinni puutarhurintaidoista, sillä kotioloissa pihlajanmarjakoilta on vaikea suojautua.

Omenarupi kiusaa puolestaan ennen kaikkea vanhempia omenapuita, sillä nykyisin on saatavilla myös taudinkestäviä lajikkeita.

Hävitä toukkaiset madot

Koiden runsas esiintyminen johtui ennen kaikkea huonosta pihlajanmarjavuodesta. Pihlajanmarjat tekivät tänä vuonna heikosti marjoja, minkä vuoksi tavallisesti pihlajanmarjaraakileisiin munivat koit siirtyivät omenapuihin. 

Pihlajanmarjakoin valloittaman omenanapuun terveet omenat ovat edelleen käyttökelpoisia, mutta toukkaiset omenat kannattaa hävittää.

Omenarupi tekee puolestaan omenoiden pinnan laikukkaaksi. Tämä ongelma on yleinen juuri tämän vuoden kaltaiselle, erityisen sateiselle kesälle. Omenarupi ei ole vaarallista, vaan omenoita voi syödä tummista laikuista huolimatta.

Syynä tiheät kasvuolosuhteet 

Erityisesti kotipihan omenapuihin tänä vuonna tarttuneet taudit johtuivat pääasiassa kasvuolosuhteista. Monilla kotipihoilla omenat kasvavat viljelyalueita tiheämmissä olosuhteissa. Myös torjunta-aineiden käytöllä on merkitystä.

– Kotipihan puissa omenat kasvavat tiheästi, tuulensuojaisilla omakotialueilla. Tällaisilla paikoilla omenarupea ja pihlajanmarjakoita on erityisesti havaittu, Salo kertoo.

Ammattipuutarhurit ovat kuitenkin onnistuneet välttämään taudit melko hyvin, ja heillä omenasato näyttää runsaalta. 

– Ammattipuolella on tuhansia ja kymmeniä tuhansia puita laajoilla peltoalueilla. Siellä ilmavirta kuivaa puut ja tuholaisia ei näy kuin metsänreunuspuissa. 

Lue myös:

    Uusimmat