Sää petti suomalaiset – miten kävi omenasadon?

omenalaatikko
Omenasato on tänä vuonna jopa edellisvuotta parempi koleasta kesästä huolimatta. Gry Thunes

Sateisesta ja koleasta kesästä huolimatta omenasadon ennustetaan kasvavan jopa edellisvuotta suuremmaksi.

Viileä alkukesä aiheutti huolta omenasadon kypsymisestä, mutta nyt voidaan kuitenkin huokaista helpotuksesta. Omenasato näyttää monin paikoin jopa edellisvuotta paremmalta.

– Hyvältä näyttää, vaikka alkukesä olikin viileä ja sateinen. Omenat pölyttyivät kaikesta huolimatta ja lähtivät hyvin kehittymään, kertoo Hedelmän -ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo.

Satoa jopa 5,5 miljoonaa kiloa

Vaikka alkukesä olikin sateinen, elokuu ja poikkeuksellisen lämmin syyskuu pelastivat Salon mukaan paljon.

Kaikki omenalajikkeet eivät kuitenkaan koleassa kesäsäässä viihtyneet. Eniten kärsivät juuri kesä- ja syyslajikkeet. 

– Kesä- ja syyslajikkeista ei hyvää satoa saatu, vaan taidettiin jäädä hieman alle normaalin. Talvilajikkeista näyttäisi sen sijaan tulevan hyvä sato, jopa hieman parempi kokonaissato kuin edellisvuonna, Salo kertoo.

Tänä vuonna omenasadon ennustetaan kasvavan kuitenkin kaiken kaikkiaan jopa 5,5 miljoonaan kiloon.

Huonon kesän vuoksi omenasato myöhästyi noin parilla viikolla, minkä seurauksena omenasadon keruun kanssa on tullut monin paikoin kiire.

– Lokakuun alussa oli pelottavia hetkiä yöhallojen vuoksi, mutta nyt kun ilma on lämmennyt ja omenat saaneet tasapainon kuntoon, ei siinä kummempaa tapahtunut, Salo kertoo.

Ongelmana lyhyt sadonkeruuaika 

Omenasato on kasvanut tasaisesti koko maassa, eikä suurempia alue-eroja ole ilmennyt. Kuitenkin leudoimmilla alueilla pidempi sadonkorjuuaika on helpottanut suuren omenasadon keruuta.

– Ahvenanmaalla on leudompaa, ja näin ollen heillä on vielä aikaa sadonkorjuuseen. Joillain tarhoilla omenasato on puolestaan niin suuri, että ensiksi täytyy hoitaa keräys ja vasta sen jälkeen aloittaa lajittelu ja pakkaus, Salo kertoo.

– Nyt jatketaan sadonkorjuuta sen minkä ehditään. Omenasato on kiire kerätä, koska nyt ollaan jo lokakuun puolessa välissä. 

Pienestä omenasadosta ei siis kannata olla huolissaan, sillä sato näyttää erittäin runsaalta. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja