Jäikö influenssarokote ottamatta? Kannattaisi – saattaa pienentää muistisairauksien riskiä: "Merkittävä yhteys"

Voiko rokottautumalla suojautua muistisairauksilta? 9:11
Voiko rokottautumalla suojautua muistisairauksilta? Katso koko keskustelu tältä videolta.

Tuoreet tutkimustiedot antavat viitteitä siitä, että infektiot ovat yhteydessä muistisairauksiin. Tämän vuoksi rokottautumalla infektioita vastaan voi olla mahdollista pienentää riskiään sairastua muistisairauteen.

Infektiosairauksien ja muistisairauksien välillä vaikuttaa olevan yhteys, kertoo geriatrian emeritusprofessori Timo Strandberg Huomenta Suomen haastattelussa.

Hyvä uutinen kuitenkin on, että monille infektioille voi tänä päivänä saada suojan rokotteista. 

Strandbergin mukaan rokottautumalla voisi näin ollen myös mahdollisesti pienentää muistisairauksien riskiä, koska rokotteet pienentävät vakavien tulehdusten riskiä.

– Olin mukana tutkimuksessa, jossa seurattiin vakavaan, sairaalahoitoa vaativaa infektioon sairastuneita muistisairauksien varalta. Selvisi, että infektioiden ja muistisairauksien välillä on merkittävä yhteys. 

Tutkijat arvelevat, että infektio aiheuttaa yleistä tulehdusta aivoissa tai sitten se heikentää veriaivoestettä ja altistaa sitä kautta aivoja muistisairauksia aiheuttaville vaurioille.

Jos vakavat infektiot kuitenkin saataisiin ehkäistyä rokotteilla, voisi tulehdusten haittavaikutuksia aivoille kenties välttää.

– Lännen rekisteriaineistoissa muistisairauden riski oli 20–30 prosenttia pienempi heillä, jotka eivät olleet sairastaneet vakavia infektioita.

– Rokotusten ensisijainen tarkoitus on estää sairautta, jota vastaan rokote on kehitetty. Etenkin ikääntyneillä rokotteen toinen tärkeä tehtävä on estää infektioiden, kuten influenssan, aiheuttamia komplikaatioita. Jos rokotteen tulehduksia estävä vaikutus vielä ehkäisee muistisairauksia, on se lisäbonus kaiken muun päälle, Stranberg sanoo.

Aikuisten rokoteohjelmassa puutteita

Strandbergin mukaan Suomessa lasten rokoteohjelma toimii hyvin, mutta aikuisille pitäisi ottaa käyttöön myös omansa.

Vyöruusurokote, RS-virusrokote ja tehokkaampi influenssarokote, joka on jo saatavilla, pitäisi saada aikuisten rokoteohjelmaan. Tällä saataisiin hyvinvointialueille säästöjä, kun vähemmän ihmisiä sairastuisi infektioihin ja pidemmällä tähtäimellä sitten mahdollisesti muistisairauksiin. 

– Suomessa ollaan tässä asiassa monia muita maita jäljessä, ettei aikaisille ole rokoteohjelmaa, jonka kautta nämä rokotteet saataisiin.

Lue myös:

    Uusimmat