Jäätteenmäki: Perustuslain vastaiset äänestystulokset epäluottamuslause EU:lle

Europaralamentaarikko Anneli Jäätteenmäki arvioi, että Ranskan ja Hollannin äänestystulokset merkitsevät, että unionin perustuslaki on kuollut tai kuolemassa.

Ranskan ja Hollannin kansanäänestysten tulokset ovat selkeä epäluottamuslause EU:n nykyiselle integraatiovauhdille, sekä laajentumiselle että syvenemiselle, katsoo europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki.

- Ranskassa se oli myös selkeä ei yltiöliberalismille. Se oli protesti EU:n yltiöliberalistisille tavoitteille, yritysten siirtymiselle halpojen tuotantokustannusten maihin ja siitä aiheutuvalla työttömyydelle ja turvattomuudelle, Jäätteenmäki sanoi parlamentin aamukahvitilaisuudessa.

Jäätteenmäki arvioi, että kansalaiset haluavat hallitusten asettavan rajoja ja tuovan kansalaisille turvaa. Ei-tulos oli hänen mielestään samalla "kyllä" kansallisvaltioille ja "ei" supervaltiokehitykselle. Jäätteenmäki ei kuitenkaan pitänyt tarpeellisena, että Suomessa sittenkin järjestettäisiin kansanäänestys. Hallitus ei äänestystä halua, mutta aloite kansanäänestyksen järjestämisestä on edelleen eduskunnan käsittelyssä. Hallituksen on määrä antaa esityksensä perustuslain ratifioinnista eduskunnalle syksyllä.

Perustuslaki antaisi Jäätteenmäen mielestä tuen sille politiikalle, jota EU:ssa nyt harjoitetaan. Se lisäisi enemmistöpäätöksentekoa ja poistaisi useissa asioissa kansallisen veto-oikeuden.

- Perustuslaki olisi askel eteenpäin EU:n syvenemisen ja vahvistumisen tielle. Tälle tielle ei näissä kahdessa valtiossa ollut tukea, Jäätteenmäki analysoi.

Hän arveli, että Ranskassa EU:n laajeneminen herätti enemmän vastustusta, kun taas hollantilaiset olivat pikemminkin tyytymättömiä EU:n syvenemiseen.

- Sitten voi kysyä, puhuivatko EU-eliitti ja kansalaiset aivan eri kieltä. Kyllä tämän minun mielestäni pitää johtaa siihen, että näissä maissa ja laajemminkin otetaan tuumaustauko ja mietitään.

Jäätteenmäki arvioi, että kahden perustajajäsenen "ei" kuitenkin tarkoittaa sitä, että perustuslaki on kuollut tai kuolemassa. Hän ei halunnut ottaa kantaa siihen, pitäisikö perustuslaista kuitenkin saattaa voimaan joitakin osia.

Omista tulevaisuudensuunnitelmistaan Jäätteenmäki oli niukkasanainen. Jäätteenmäki on parhaillaan ehdolla keskustan naisjärjestön puheenjohtajaksi. Hän sanoi kuitenkin viihtyvänsä hyvin europarlamentissa eikä myöntänyt, että ehdokkuus olisi merkki paluusta takaisin kotimaan politiikkaan tai siitä, että hän asettuisi ehdolle vuoden 2007 eduskuntavaaleissa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat