Jäätteenmäki ja Tynkkynen: Uusiutuvalla energialla irti Venäjä-riippuvuudesta

Eurovaaliehdokkaat Anneli Jäätteenmäki (kesk.) ja Oras Tynkkynen (vihr.) haluavat lisätä huomattavasti ja nopeasti uusiutuvan, kotimaisen energian käyttöä. Tämä olisi heidän mukaansa paras tapa vähentää EU:n riippuvuutta Venäjän energiasta. Asia nousi esiin MTV Uutisten vaalisarjassa Matkalla Brysseliin.

– Kärjessä on energiatehokkuus ja uusiutuva energia. Mitä pienemmällä energiamäärällä ylipäätään pärjätään, sitä vähemmän sitä tarvitsee myöskään tuoda Venäjältä. Ja uusiutuva energia – kun se täällä Euroopassa omin voimin tuotetaan – niin sekin vähentää tuontiriippuvuutta, Oras Tynkkynen linjaa.

– EU ja myös Suomi ovat puhuneet monta vuotta, että huoltovarmuus on tärkeä ja pitäisi pystyä tuottamaan itse omaa energiaa enemmän. Itse asiassa Suomessa tässä asiassa on tapahtunut todella vähän. Me tuomme öljyä ja kaasua 8,5 miljardilla eurolla. Suomessa olisi pitänyt tehdä enemmän sellaisia ratkaisuja, jotka suosivat uusiutuvia energialähteitä ja suosivat sitä, että käytetään puuta, bioenergiaa, Anneli Jäätteenmäki toteaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoitti eilen, että Euroopan kaasunsaanti saattaa vaikeutua Ukrainan kriisin vuoksi. Venäjältä ostettavasta kaasusta puolet kulkee EU:hun Ukrainan kautta.

– Jos näitä kaasuhanoja suljetaan, niin energialasku tulee nousemaan huomattavasti, koska me ehkä ostamme sitä samaa venäläistä energiaa, mutta se tulee vain mutkan kautta. Venäjä myy sen ensiksi Aasiaan ja ehkä me ostamme sitä sitten sieltä, Jäätteenmäki aprikoi.

”Uusiutuvaa voi saada nopeasti”

Molemmat ehdokkaat vakuuttavat, että uusiutuvaa energiaa on mahdollista saada käyttöön nopeasti ja sopivaan hintaan.

– Suomessahan on tavoitteena rakentaa tuulivoimaa vuoteen 2020 mennessä määrä, joka on rakennettu joissakin Euroopan edelläkävijämaissa vuodessa. Eli tahti on ihan mahdollinen, ja sitä on mahdollista myös kiristää. Siellä on monenlaisia esteitä, jotka pitää raivata. Vaikka tässä tuulivoiman tapauksessa edelleen kaavoitus, luvitus, vaikutusarviointi – aivan liian raskasta. Ne hidastavat näitä hankkeita tarpeettomasti, Tynkkynen toteaa.

– Nythän juuri Suomessa tällainen asiantuntijaryhmä ehdotti, että Suomessa on vuoteen 2050 mennessä mahdollista päätyä siihen, että käytämme vain kotimaisia, uusiutuvia energialähteitä. Kyllä nopea käytön lisääminen on mahdollista, Jäätteenmäki jatkaa.

”Liikaa hiiltä”

 Molempia meppiehdokkaita harmittaa, että hiilen käyttö Suomessa on lisääntynyt.

– Suomen pitää ilman muuta vähentää kivihiilen käyttöä ja sitä pitää vähentää nopeasti. Tässä on myös hyvin vahva kytkös EU:n päätöksiin. Yksi merkittävä syy siihen, miksi kivihiilen käyttö on lisääntynyt viime aikoina Suomessa on se, että päästöoikeuden hinta Euroopan päästökaupassa on valitettavasti ollut hyvin alamaissa. Eli se päästökauppa, jonka oli tarkoitus ohjata investointeja vähäpäästöisiin, uusiutuviin energiamuotoihin ei ole toiminut halutulla tavalla. Korjaamalla tämä päästökauppajärjestelmä voidaan vauhdittaa kotimaista, uusiutuvaa energiaa myös täällä Suomessa, Tynkkynen sanoo.

– Kyllä näinkin on, mutta paikallisilla päätöksilläkin on erittäin suuri merkitys. Helsingissä käytetään kivihiiltä. Kaukolämmöstä 80 prosenttia on fossiilisia polttoaineita, ja vain murto-osa on liikenteen polttoaineista on uusiutuvia. Sen sijaan Tukholmassa käytetään liikenteeseen ja kaukolämpöön uusiutuvia ja hiilivapaita. Suomi ja Ruotsihan ovat molemmat EU:n jäseniä eli sama direktiivi meillä on, Jäätteenmäki toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat