Mainos

Jäätalvi helpottaa merellä

Ankara jäätalvi on helpottamassa merellä. Kaikki suomalaiset jäänmurtajat ovat edelleen töissä, mutta nyt tilannetta luonnehditaan normaaliksi talvimerenkuluksi.

- On helpompia päiviä ja pahempia päiviä, mutta kaiken kaikkiaan tilanne on helpottunut parin viikon takaisesta, kertoo Hannu Ylärinne, Arctia Icebreaking -jäänmurtajayhtiön operatiivinen päällikkö.

Yhtiö vastaa jäänmurtopalveluista Liikenneviraston kanssa solmitun sopimuksen perusteella. Sen viidestä perinteisestä murtajasta kaksi avustaa nyt laivoja Suomenlahdella, kolme Pohjanlahdella ja Perämerellä. Jäänmurtotöissä on myös kolme monitoimialusta.

Suma saatiin puretuksi

Vielä maaliskuun alkupuolella Perämerellä ja Selkämerellä oli viitisenkymmentä laivaa jumissa odottamassa murtajan apua. Osa Pohjois-Suomen tehtaista alkoi olla jo vaikeuksissa raaka-aineiden puutteen vuoksi. Nyt tämä suma on Ylärinteen mukaan saatu purettua.

- Normaalitilanne tarkoittaa sitä, että jäänmurtaja todennäköisesti ei ole aivan vieressä vaan apua joutuu jonkin verran odottamaan, Ylärinne tarkentaa.

Hangon edustalla oli viikonloppuna jo avovettä, mutta Suomenlahden itäosissa tarvittiin edelleen jäänmurtajia. Jäänmurtaja Urho on siirretty Suomenlahdelta Perämerelle.

"Päivä sulattaa, yö jäädyttää"

Ilmatieteen laitoksen jääkartan mukaan jäätä on Perämeren pohjukassa noin 40-70 senttiä ja Suomenlahdellakin enimmillään 30-60 senttiä. Perämerellä jääpeite on suunnilleen tavanomainen, mutta Suomenlahdella tavallista paksumpi.

Ylärinne arvioi, että jääkansi ei aivan vielä ole nopeasti ohenemassa.

- Minkä päivä sulattaa, sen yö jäädyttää, hän sanoo.

Viime vuonna viimeinen jäänmurtaja tuli pois Perämereltä vasta 26. toukokuuta. Tänä vuonna kausi voi Ylärinteen mukaan hyvinkin kestää yhtä pitkään. Suomenlahdellakin murtajia tarvitaan vielä ainakin parin viikon ajan.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.