Mainos

Jaakon päivänä uidaan lämpimissä vesissä

Vaikka Jaakko viskaakin kylmän kiven järveen, ei vesipetojen kannata huolestua.

Sisävedet ovat helteiden myötä lämmenneet siihen malliin, ettei järvessä lähiviikkoinakaan kangistu. Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mittausten mukaan pintaveden lämpötila on keikkunut tällä viikolla maan etelä- ja keskiosissa 22-26 asteessa.

Lapissakin on päästy 17-23 asteeseen. Lukemat ovat 3-6 astetta normaalia korkeampia. Sisävedet lämpiävät tämän suven malliin keskimäärin vain kerran kymmenessä vuodessa. Vaikka vedet ovat viime aikoina olleet lämpimiä, ei nyt ole päästy rikkomaan kaikkien aikojen ennätyksiä. Kovimmat lukemat on edelleen mitattu kesinä 1972 ja 1988.

Vanhojen ennätysten rikkomiseksi ilman lämpötilan vuorokausikeskiarvon pitäisi olla jopa 23-25 astetta. Tämän kesän ylimmät hellelukemat ovat silti olleet niin kovia, että vastaavaan ylletään paikoin vain kerran 20 vuodessa. Erityisen lämpimistä Jaakon päivän vesistä on nautiskeltu muun muassa vuosina 1997 ja 2001. Myös tänä kesänä sisävesien lämpötila keikkuu tilastojen kärkipäässä. Paikoin voi syntyä jopa uusia ennätyksiä.

Kylmä ei heti iske

Vedet alkavat yleensä jäähtyä elokuun alussa, mutta esimerkiksi viime kesänä saattoi uida pahemmin hytisemättä vielä syyskuun alkupuolellakin. Tämänhetkisten ennusteiden mukaan vedet pysyvät ainakin jonkin aikaa hyvin lämpiminä tänäkin vuonna.

Syke tekee pintavesien lämpötilahavainnot aamuisin kello kahdeksan. Iltapäivisin lämpötila saattaa nousta aurinkoisina päivinä parikin astetta aamun noteerauksista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.