Jaakko Ryhänen: Savonlinnan oopperajuhlat tavattoman tärkeät

Jaakko Ryhänen pitää Savonlinnan oopperajuhlia tärkeänä klassisen musiikin kanavana Suomessa. Oopperasta voi nauttia Suomessa muuallakin kuin Kansallisoopperassa.

– Savonlinnan oopperajuhlien merkitys on tavattoman suuri. Siellä suurella lavalla ja suuren orkesterin kanssa Suomen kansa näki aikoinaan oopperan vihdoin oikeassa mittakaavassa, Jaakko Ryhänen sanoo.

Esimerkiksi August Everdingin alun perin ohjaama Taikahuilu on pyörinyt oopperajuhlilla vuodesta 1973 asti.

– Se on kasvattanut uuden oopperayleisön. Välillä nuoret aikuiset kertovat minulle, kuinka heidän innostuksensa oopperataiteeseen lähti siitä, kun he tulivat perheensä kanssa 1980-luvun alussa Savonlinnaan ja näkivät minut laulamassa Sarastron roolia.

Vaikka Ryhänen kiittelee Kansallisoopperaa keskeisen oopperakirjallisuuden esittämisestä, hän pitää Savonlinnaa edelleen tärkeänä näyttämönä.

– Se on ollut minulle aivan yhtä tärkeä kuin Kansallisooppera, jossa tein pitkän työrupeaman. Samoin arvostan Tampereella sijaitsevaa kotioopperaani, jossa olen tehnyt toistakymmentä roolia.

– Tampere-talossakin järjestetään joka vuosi kansainvälisen mittapuun kestäviä produktioita, kuten ensi maaliskuun alussa alkava Madame Butterfly, Ryhänen huomauttaa.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat